Poznati

Svetske rok zvezde na vest o smrti Čarlija Votsa: Otišao je heroj, oličenje dobrote i dostojanstva

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

24/08/2021

-

21:44

Svetske rok zvezde na vest o smrti Čarlija Votsa: Otišao je heroj, oličenje dobrote i dostojanstva
Čarli Vots - Copyright Tanjug/AP/Victoria Will

veličina teksta

Aa Aa

Vest o smrti člana čuvenog sastava Rolling Stonse stigla je samo dvadesetak dana pošto je objavljeno da Čarli Vots, prvi put posle višedecenijske karijere, neće ići na turneju po SAD sa Mikom Džegerom, Kitom Ričardsom i Ronijem Vudom, zbog kako je saopšteno "nedavnog medicinskog zahvata".

Mik Džeger i Kit Ričards odali su počast preminulom bubnjaru "Rolingstonsa" fotografijama bez reči na društvenim mrežama.

Ričards je na Tviteru postavio sliku bubnjeva na kojima piše „zatvoreno“, dok je Džeger podelio fotografiju nasmejanog Čarlija Votsa dok sedi za bubnjevima.

Na društvenim mrežama, gotovo odmah su se oglasile svetske rok zvezde i druge poznate ličnosti, kako bi odali počast legendarnom bubnjaru.

"Bog te blagoslovio Čarli, nedostajaćeš nam. Saučešće i ljubav porodici", poručio je još jedan legendarni bubnjar, Ringo Star iz "Bitlsa".

Pol Mekartni je izrazio saučešće "Rolingstounsima" jer, kako je rekao "Čarli je bio fantastičan bubnjar, čvrst kao stena (stoun)".

Dirljive reči uputili su i članovi sastava "Djuran Djuran", "The Who", "Garbage", kao i muzičari Leni Kravic, Tom Morelo, Edi Veder, Lijam Galager, Šeril Krou, Brajan Vilson, Nil Rodžers i mnogi mnogi drugi.

Prema njihovim rečima, otišao je heroj, čovek koji je bio inspiracija za generacije rok bubnjara, ali i osoba koja je bila oličenje dobrote i dostojanstva.

"Veoma tužan dan. Čarli Vots je bio vrhunski bubnjar. Čovek od takvog stila. I tako sjajno društvo. Najiskrenije saučešće Širli, Serafini i Šarlot. I naravno, Rolingstonsima", napisao je Elton Džon na Tviteru.

Legendarni bunjar Rolingstonsa preminuo je danas u bolnici u Londonu u 80. godini, saopštio je njegov publicista Bernard Doerti.


"Sa neizmernom tugom objavljujemo da je preminuo naš voljeni Čarli Vots. Preminuo je mirno u bolnici u Londonu u krugu porodice. Čarli je bio dragi suprug, otac i deda i, kao član Rolingstonsa, jedan od najvećih bubnjara svoje generacije", naveo je Doerti.

Vots, koji je 80. rođendan proslavio 2. juna, važi za jednog od najbolji rok bubnjara.

Bez Čarlija, ne bi bilo Rolingstonsa

"Da nema Čarlija Votsa, ne bi bilo Rolingstonsa", rekao je svojevremeno gitarista Kit Ričards o svom kolegi iz benda.

Čarli Vots potiče iz radničke porodice. Odrastao je u Vembliju i severozapadnom delu Londona. Imao je 13 godina kada mu je otac kupio prve bubnjeve, koje je savladao tako što je pokušavao da izimitira zvukove sa svojih džez ploča. 

profimedia

 

"Oduvek sam želeo da budem bubnjar", govorio je Čarli, kome je san bio da svira sa Čarlijem Parkerom, kako je sam govorio, još u tinejdžerskom dobu.

Grafički dizajner i ljubitelj džeza

Legendarnom džez saksofonisti će i napisti ilustrovanu posvetu, posvetiće mu strip. A pre nego što će muzika prevagnuti, studirao je umetničku školu i jedno vreme će čak raditi kao grafički dizajner za jednu marketinšku agenciju u Danskoj, a potom i za britansku agenciju "Charles, Hobson and Gray". Taj njegov dar može se videti i na ranim pločama Stonsa, poput omota za "Between the Buttons" (1967).

Prvo je bio član benda "Blues Incorporated", da bi se "Stonsima" pridružio u januaru 1963. U pauzama rada sa "kamenjem" odlazio na turneje sa big bendovima i drugim džez sastavima. Formirao je brojne džez, bugi-vugi i big band grupe, uključujući "Rocket 88", "Quintet Charlie Watts" i "Charlie Watts Tentet".

Tanjug/AP//Ramon Espinosa

 

U "Stonsima" je bio najstariji u bendu i često je u medijima isticano da je upravo taj tihi bubnjar, jedinstvenog stila, bio glas razuma. Čarli je bio taj koji je odlučio ko će biti novi basista benda, kada ih je 1993. napustio Bil Vajman. Mik Džeger i Kit Ričards su odluku prepustili Votsu, koji je na kraju izabrao Derila Džonsa, koji je svirao sa muzičkim velikanima kao što su Majls Dejvis i Sting.

Odavao je utisak i kao da mu je ili dosadno dok je na sceni, ili kao da to radi od šale. Međutim, Čarli je znao uz osmeh odgovarati da ima "samo neverovatno dosadnu facu".

Veran samo jednoj ženi

Dok su ostali članovi Stonsa "švrljali", legendarni bubnjar je ostao veran jednoj ženi. Čarli je sa Širli En Šepard bio u braku od 1964. godine, s kojom je dobio ćerku Serafinu. 

profimedia

 

Turneje su mu, po sopstvenom priznanju, teško padale upravo zbog odvojenosti od porodice, ali i zbog svojih konja (sa suprugom je imao farmu za uzgoj konja), a izašao je i na glas kao čovek koji redovno odbija grupi devojke.

"Nikad se nisam uklapao u stereotip rok zvezde", objašnjavao je Čarli.

Ipak, sredinom osamdesetih je imao problema sa alkoholom i drogama, a to je pripisao "krizi ulaska u srednje godine".

"Znam samo da sam postao skroz druga osoba negde oko 1983. i izborio sam se sa tim negde 1986. Zamalo sam izgubio suprugu i sve zbog svog ponašanja", ispričao je legendarni bubnjar mnogo godina kasnije.

Zašto je udario Džegera?

Iz tog vremena je i čuvena anegdota sa Džegerom, kada je pevač pozvao Votsa u hotelsku sobu usred noći i pitao ga: "Gde je moj bubnjar?" Vots je tada, navodno, ustao iz kreveta, obukao svoje trodelno odelo i obuo izglancane cipele, došao do Džegera i udario ga pesnicom u lice, uz reči: "Nikad više da me nisi nazvao svojim bubnjarem. Ti si moj je**** pevač!"

Tanjug/AP/Chris Pizzello

 

U leto 2004. godine otkriveno je da se Vots bori sa rakom grla, ali je nakon terapija, pobedio bolest i ubrzo se vratio sviranju.

Početkom ovog avgusta saopšteno je da Vots neće krenuti na predstojeću američku turneju "No Filter" jer se oporavlja od medicinskog zahvata. 

Pojedinosti nisu saopštene, već da su lekari zadovoljni kako je zahvat prošao i da su savetovali muzičara da mu je u ovom periodu potreban odmor. Tada je predstavnik benda naveo da će probe početi za nekoliko nedelja kako bi turneja, koja je prošle godine odložena zbog pandemije, startovala 26. septembra u Sent Luisu. 

Vots je sa "Stonsima" je objavio 30 studijskih i 33 živa albuma, 29 kompilacija, 48 video albuma, 32 boks seta, bezbroj maksi singlova i singlova…Ušao je u Rokenrol hol slavnih i ovenčan silnim nagradama. Na listi magazina "Rolingston" upisan je na 12. mesto najboljih bubnjara svih vremena. 

Komentari (0)

Magazin