Poznati

Udala se dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

09/11/2021

-

23:41

Udala se dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai
Malala Jusafazai - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Malala Jusafzai, aktivistkinja za pravo devojčica na obrazovanje i dobitnica Nobelove nagrade za mir, udala se i ovu vest objavila na društvenim mrežama.

Ona danas živi u Velikoj Britaniji, a objavila je da su se ona i suprgu venčali u Birmingemu, kao i da su venčanje proslavili u svojoj kući u porodičnom okruženju, piše BBC.

"Danas obeležavam dragocen dan. Aser i ja smo razmenili zavete i bićemo životni partneri", napisala je ona na Tviteru. Međutim, nije otkrila druge informacije o svom suprugu, ali na društvenim mrežama, u komentarima, može da se vidi da je reč o Aseru Mailiku koji je generalni menadžer pakistanskog Centra za kriket.

 

Inače, Malala je postala poznata sa samo 11 godina, kada je pisala blog za BBC servis na urdu jeziku o svom životu u dolini Svat pod talibanima.

U oktobru 2012. godine talibanski napadač pogodio ju je u glavu iz vatrenog oružja, a nakon toga je prebačena na lečenje u Britaniju, gde se njena porodica i preselila. 

Ona se u Birmingemu škovovala i diplomirala na Oksfordu. Nakon toga dobila je i veliku podršku avganistanskih izbeglica. Potpisala je ugovor za produkciju dokumentarnih filmova o njoj, a pojavila se i na naslovnoj strani britanskog Voga. Sve to vreme radila je na poboljšanju pristupa devojčica u obrazovanju. 

Nobelovu nagradu za mir dobila je 2014. godine, zajedno sa indijskim aktivistom Kajlašom Satjartijem "za borbu protiv represije nad decom i mladim ljudima i za pravo sve dece na obrazovanje". 

Komentari (0)

Magazin