Poznati

Amber Herd ili Džoni Dep - koga podržavaju poznate ličnosti u holivudskom suđenju decenije

Komentari

Autor: Independent / Euronews Srbija

02/06/2022

-

10:37

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje između holivudskih glumaca, bivših supružnika Amber Herd i Džonija Depa, o kojem se neprestano pričalo poslednjih nedelja, dobilo je konačni epilog.

Porota je Herd proglasila krivom po tri tačke optužnice, a u njenu korist odlučio u jednoj tački, dodelivši glumcu odštetu od 15 miliona dolara, a njegovoj bivšoj ženi od dva miliona dolara. 

Na presudu su svoje mišljenje dale mnoge poznate ličnosti.

Zvezdu serije "Pretty Little Liars" Ešli Benson obradovao je takav epilog, pa je objavila fotografiju Depa na svom Instagramu, uz navijački poklič.

Šeron Ozburn bila je zatečena odlukom porote, rekavši da nije očekivala takav ishod.

"Mislim, želela sam da Džoni pobedi, ali nisam očekivala da se to desi", rekla je zvezda.

Muzičar Rajan Adams, koji se tokom 2019. godine i sam suočavao sa nizom optužbi za fizičko i emocionalno zlostavljanje od strane nekolicine žena, takođe je podržao Depa, a njegovu stranu od ranije su držali i Kris Rok, Džo Rogan i Bil Bur, koji su Herd nazvali "ludom ženom" i "lažljivicom".

Zvezda filma "Pirati sa Kariba" Greg Elis, koji je autor knjige o kršenju prava muškaraca u brakorazvodnim parnicama, za koju je Dep pisao predgovor, smatra da je pravda zadovoljena.

"Presuda porote poslala je svetu poruku da zlostavljanje nema pol i da su činjenice zapravo bitne", napisao je Elis i dodao: "Podignite zastavu za Džonija Depa."

Depova koleginica iz filma "Dark Shadows" Eva Grin na Instagramu je objavila da "nema sumnje" da će iz svoje situacije "izaći čistog imena i divnog srca koje će otkriti svetu, sa boljim životom nego ikad pre za njega i njegovu porodicu".

S druge strane, Amber Herd imala je svoje "navijače", na prvom mestu voditelja Hauarda Sterna, koji je Depa nazvao "narcisom" i glumicu Džuliju Foks, koja je iznela stanovište da je neravnoteža moći između bivših supružnika jasan znak da Herd ne može biti zlostavljačica.

"Da li ga je udarila? Jeste. Da li je to bilo zlostavljanje? Nije", napisala je zvezda filma "Uncut Gems" na svom Instagramu.

"Morate imati moć, da biste mogli da je zloupotrebite. Ona je imala 25 godina. On je očigledno bio daleko moćniji i fizički i finansijski", dodala je ona.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @amyschumer

Ejmi Šumer aludirala je da je na strani glumice tako što je objavila citat Glorije Stajnem: "Svaka žena koja odluči da se ponaša kao ljudsko biće treba da bude upozorena da će je tretirati kao nedostojnu šalu. Trebaće joj njene sestre".

Televizijsko lice Megan Mekejn smatra da će presuda negativno uticati na pokret za ženska prava i napisala na Tviteru da je "#MeToo mrtav", ali je ubrzo izbrisala tu objavu.

Herd razočarana, Dep zahvalan

Svoje mišljenje o presudi izneli su i sami akteri suđenja. 

Amber Herd je na svom Instagramu objavila da je razočarana i slomljenog srca.

"Razočaranje koje danas osećam je neopisivo. Srce mi je slomljeno što gomile dokaza nisu bile dovoljne da se odupre nesrazmernoj moći, uticaju i uticaju mog bivšeg muža“, navela je Herd u pisanoj izjavi, nakon izricanja presude. Još sam više razočarana zbog onoga što ova presuda znači za druge žene. To je nazadovanje. Vraća sat u vreme kada je žena koja je progovorila mogla biti javno osramoćena i ponižena. To odbacuje ideju da nasilje nad ženama treba shvatiti ozbiljno", poručila je glumica.

Tanjug AP/Court TV, via AP, Pool

 

Dodala je i kako veruje da su Depovi advokati uspeli da nateraju porotu da previdi ključno pitanje slobode govora i zanemari dokaze koji su bili toliko ubedljivi da je svojevremena pobedila u procesu vođenom u Velikoj Britaniji.

"Tužna sam što sam izgubila ovaj slučaj. Ali još sam tužnija što sam izgleda izgubila pravo koje sam mislila da imam kao Amerikanka – da govorim slobodno i otvoreno", zaključila je Herd.

Oglasio se i Džoni Dep, koji u presudi vidi priliku za novi početak.

Tanjug/AP/Brendan Smialowski

 

"Pre šest godina, moj život, život moje dece, životi onih koji su mi najbliži i životi ljudi koji su me mnogo, mnogo godina podržavali i verovali u mene, zauvek su promenjeni. Sve za treptaj oka. Lažne, veoma ozbiljne i kriminalne optužbe su iznete na moj račun putem medija, što je bilo okidač za beskrajnu količinu poruka mržnje, iako protiv mene nije pokrenuta optužnica", napisao je Dep u saopštenju.

"To je za nanosekundu dva puta obišlo svet i napravilo seizmički uticaj na moj život i karijeru. Šest godina kasnije, porota mi je dala život. Istinski sam zahvalan. Moja odluka da pokrenem ovaj slučaj, znajući visinu pravnih prepreka s kojima ću se suočavati i neizbežni spektakl kom ću izložiti svoj život, doneta je tek posle dugog razmišljanja. Moj cilj je sve vreme bio da otkrijem istinu, bez obzira na ishod, jer je istina ono što dugujem svojoj deci i onima koji me podržavaju. U miru sam sa sobom, jer sam konačno to postigao", napisao je Dep, zahvalivši se na izlivima ljubavi i podrške iz celog sveta.

"Najbolje tek dolazi i novo poglavlje je konačno počelo. Veritas numquam perit. Istina nikad ne nestaje", dodao je on.

"Holivudsko suđenje veka"

Cela sudska zavrzlama počela je u martu 2019. godine, kada je Džoni Dep podneo tužbu za klevetu protiv "Washington Post" koji je krajem 2018. objavio članak Amber Herd u kome ona pominje da je bila žrtva porodičnog nasilja. Dep je od američkog lista zahtevao odštetu u vrednosti od 50 miliona dolara.

profimedia

 

Nakon što su i Dep i Herd neuspešno pokušali da slučaj prebace u Kaliforniju, Amber je u septembru 2020. podnela kontratužbu protiv bivšeg supruga tešku 100 miliona dolara.

U međuvremenu je novembra 2020, Dep izgubio parnicu za klevetu koju je vodio protiv lista "Sun" u Velikoj Britaniji, jer ga je taj tabloid nazvao "batinašem žene", i pošto mu je odbijen zahtev za žalbu marta 2021, Depu je ostala neuslišena i želja da se kontratužba Amber odbaci.

Od kad je Depa bivša supruga optužila za fizičko zlostavljanje i zatražila od suda privremenu zabranu prilaska, mnogi su mu okrenuli leđa.

Četiri dana pošto je "Vašington post" objavio pismo koje je Amber napisala, Depu su se zahvalili na saradnji nakon 15 godina i pet snimljenih filmova "Pirati sa Kariba". 

Izgubio je i ulogu čarobnjaka Gelerta Grindelvalda u trećem nastavku "Fantastičnih zveri", koja je pripala Madsu Mikelsenu, a dugo je bilo neizvesno i bioskopsko prikazivanje njegovog filma "Minamata" u američkim bioskopima.

"Niko nije pošteđen ishitrene osude u današnjoj 'kulturi otkazivanja'(cancel culture), rekao je glumac Džoni Dep primajući nagradu za životno delo Filmskog festivala u San Sebastijanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin