Poznati

Unuka nobelovca, umetnica i humanitarka: Neobičan život zvezde "Briljantina" Olivije Njutn-Džon

Komentari

Autor: Staša Rosić

09/08/2022

-

18:00

Unuka nobelovca, umetnica i humanitarka: Neobičan život zvezde "Briljantina" Olivije Njutn-Džon
Briljantin - Copyright Prinstscreen YouTube/VideosMusicaVEVO

veličina teksta

Aa Aa

Olivija Njutn-Džon, australijska pevačica čiji su je glas, glumački talenat i lepota učinili jednom od najvećih pop zvezda sedamdesetih, preminula je u ponedeljak u 74. godini života.

Umetnica se godinama borila sa karcinomom koji joj se treći put vratio 2018. proširivši se i na bazu kičme.

Ipak, ostaće upamćena po neprolaznoj muzici i ulogama u mjuziklima, od kojih je najpoznatiji svakako "Briljantin".

Nesuđena veterinarka

Olivija Nutn-Džon rođena je u Kembridžu 26. septembra 1948. godine. Njen otac je bio Velšanin i agent obaveštajne službe MI5 tokom Drugog svetskog rata, a radio je na projektu Enigma. 

Deda po majci bio je nemački nobelovac Maks Born, koji je pobegao iz Nemačke, kada su nacisti došli na vlast 1933. godine.

Otac joj je prihvatio posao profesora nemačkog jezika na Univerzitetu u Melburnu i porodica se tako preselila u Australiju.

Olivija je kao dete bila fascinirana životinjama i gajila je želju da postane veterinarka, ali joj prirodne nauke nisu išle u školi, pa je odustala.

Tanjug AP/Nick Ut

 

Umesto toga, okrenula se muzici. Osnovala je grupu sa tri školske drugarice i počele su da nastupaju u kafiću koji je držao dečko njene sestre.

Nedugo potom uplovila je u profesionalnu, ali i ljubavnu vezu sa lokalnim kantautorom Ijanom Tarpijem.

Kada je on dobio posao voditelja jedne muzičke emisije na ATV u Melburnu, Njutn-Džon postala je stalan gost, pevajući na plejbek obrade britanskih i američkih pop hitova.

Njena verzija pesme "Anyone Who Had a Heart" donela joj je prvo mesto u jednom takmičenju, koje je podrazumevalo i nagradno putovanje u Veliku Britaniju. U početku je oklevala da ode iz Australije, ali je njena majka to videla kao šansu da izgradi karijeru svoje ćerke i odletela je s njom u London 1966. 

Saradnja sa Bobom Dilanom

Ipak, trebalo joj je vremena da dospe u žižu javnosti. Šira javnost upoznala ju je tek 1971. kada je Bob Dilan za nju napisao pesmu "If Not For You", koja se našla na sedmom mestu britanskih top lista, a ubrzo i na istoimenom albumu.

Još jedna pesma sa istog albuma - "Banks of the Ohio" - takođe je bila hit i odredila je budući pravac njene muzike. 

Album sa daškom kantrija, pod nazivom "Let Me Be There", konačno joj je omogućio proboj na američko tržište, a istoimeni singl doneo joj Gremi za najbolju kantri pevačicu.

Otprilike istovremeno, predstavljala je Veliku Britaniju na Evroviziji pesmom "Long Live Love" i osvojila četvrto mesto u godini kada je Abba pobedila sa hitom "Waterloo".

Iako joj je to prestižno priznanje izmaklo, te 1974. godine proglašena je za Pevačicu godine Asocijacije kantri muzičara i to u oštroj konkurenciji sa Loretom Lin, Doli Parton i Tanjom Taker. 

Zauvek Sendi

Olivija Njutn-Džon ostaće zapamćena po svojoj filmskoj ulozi u filmu "Briljantin", koju je dobila kada je imala 28 godina.

Taj mjuzikl u kom je igrala srednjoškolku Sendi uz Džona Travoltu dao joj je tri hit singla - "You're The One That I Want", "Hopelessly Devoted to You" i "Summer Nights", kao i nominaciju za Zlatni globus.

Bio je to katalizator za njenu karijeru i usledio je album "Totally Hot" koji se našao nalisti deset najslušanijih u Americi.

"Mislim da niko ne bi mogao da zamisli da bi film mogao da traje gotovo 40 godina i da i dalje bude popularan", rekla je Njutn-Džon u svom intervjuu 2017. 

"Srećna sam što sam bila deo njega. Tako velikom broju ljudi je pružio zadovoljstvo". 

Džon Travolta, njen partner u legendarnom mjuziklu "Briljantin" koji ih je oboje katapultirao među holivudske zvezde, uputio je dirljive reči na vest o njenoj smrti.

Tanjug AP/Branimir Kvartuc

Sa Džonom Travoltom ostala je bliska do kraja života

"Najdraža moja Olivija, svima si nam živote učinila mnogo boljim. Tvoj uticaj je bio neverovatan. Mnogo te volim. Videćemo se i bićemo zajedno ponovo. Tvoj sam zauvek, od trenutka kad sam te ugledao! Tvoj Dani, tvoj Džon", napisao je Travolta na svojim društvenim mrežama, potpisavši se kao "Dani" zbog uloge u Briljantinu.

Buran ljubavni život

Ipak, njen privatan život često je privlačio više pažnje od njene karijere. Muža Meta Latanzija upoznala je na snimanju filma "Ksanadu", rok fantazije koja je doživela debakl na blagajnama. 

Tanjug AP/Julie Parkes

 

U tom braku dobila je ćerku Kloi i dok je pokušavala da se vrati karijeri, saznala je da boluje od raka dojke.

Uspela je da se oporavi i nastavi da stvara, okrenuvši se više pop mejnstrimu. 

Provodila je vreme i baveći se humanitarnim radom, boreći se za prava životinja, a podržavala je i organizacije za pomoć obolelima od karcinoma.

Nakon što je njen brak sa Latanzijem okončan, Njutn-Džon uplovila je u vezu sa snimateljem Patrikom Mekdermotom, s kojim je raskinula posle devet godina. Međutim, samo nekoliko dana kasnije on je misteriozno nestao na moru. 

Istražitelji su zaključili da se najverovatnije udavio, ali su se u tabloidima pojavile spekulacije da se preselio u Meksiko sa novom devojkom. Čak je jedan privatni detektiv tvrdio da ga je video na brodu nadomak obala Akapulka.

Ništa od toga nikad nije dokazano, a Njutn-Džon je u jednom intervjuu rekla da "niko ne zna šta se dogodilo".

"Ljudski je pitati se, ali znate, te stvari u životu prihvatite i otpustite. Jer kad god dođu teška vremena, uvek su tu iste brige", rekla je ona.

Godine 2008. godine tajno se venčala sa Džonom Isterlingom, osnivačem kompanije za proizvodnju prirodnih lekova. 

Borba sa karcinomom

U maju 2017. objavila je da joj se rak vratio i proširio na leđa, zbog čega je morala da otkaže turneju.

Tanjug AP/Reed Saxon

 

Nekoliko godina kasnije dobila je titulu "dame" za svoj doprinos muzici i humanitarnim aktivnostima.

Pop princeza, kantri pevačica, glumica u mjuziklima i borac za život, preminula je na svom ranču u Južnoj Kalifroniji, okružena porodicom i prijateljima.

Njen muž je objavio te vesti na društvenim mrežama, zamolivši za privatnost u teškom periodu.

"Olivija je bila simbol trijumfa i nade, preko trideset godina deleći svoju borbu sa rakom dojke", napisao je Isterling, iako nije precizirao koji je uzrok smrti voljene zvezde.

Komentari (0)

Magazin