Poznati

Šta će biti sa korgijima kraljice Elizabete II

Komentari

Autor: Newsweek / Euronews Srbija

10/09/2022

-

10:37

Šta će biti sa korgijima kraljice Elizabete II
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kraljica Elizabeta II, koja je preminula juče u 96. godini života, između ostalog će ostati upamćena kao velika ljubiteljka životinja, koja je obožavala konje i pse, a naročito svoje korgije.

"Oni su bili njena prva ljubav i biće njena poslednja", rekla je Ingrid Sjuard kraljevska biografkinja za Newsweek pre nego što su saopštene vesti o kraljičinoj smrti.

profimedia

 

Veruje se da je pred kraj života Elizabeta II imala pet pasa, dva korgija Mjuika i Sendi, dorgija, odnosno mešanca jazavičara i korgija po imenu Kendi i dva koker španijela.

Iako nije objavljen zvanični plan o tome ko će brinuti o njenim ljubimcima, Sjuard je spekulisala da će taj zadatak možda biti poveren njenim sinovima i kćeri.

"Mislim da bi o psima mogla da se brine porodica, verovato Endrju jer joj je on i poklonio pse. Korgi i dorgi su vrlo mladi", rekla je ona.

profimedia

 

Prema knjizi "Svi kraljičini korgiji" Peni Džunor, o psima su se takođe ponekad brinuli kraljičini lakeji, ali i njena "desna ruka", asistenkinja i krojačica Anđela Keli i njen dugogodišnji paž Pol Vajbru, koji se inače pojavljuje sa kraljicom u skeču sa Danijelom Krejgom.

Njena ljubav prema psima ovekovečena je u humorističnom skeču koji je emitovan na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. Priča se da je princeza Dajana skovala izraz "pokretni tepih" da bi opisala gomilu pasa koji su uvek išli ispred kraljice. 

U nekim slučajevima, kad bi joj umrli najmiliji, ona bi usvajala njihove pse. Tu spadaju tri korgija Kraljice majke 2002. godine, i još jedan - Visper - koji je pripadao njenom bivšem glavnom čuvaru lovišta u Vindzoru, Bilu Fernviku, i njegovoj supruzi Nensi.

Džunor u svojoj knjizi piše i da je Elizabeta umela da pse koristi kako bi ublažila sopstvenu nelagodnost u prisustvu drugih ljudi.

AP/PAMPC PA

 

"Njena porodica to naziva 'psećim mehanizmom' […] Ako situacija postane prekomplikovana, ona će ponekad bukvalno samo izaći i povesti pse sa sobom. Priča se da su princu Endrjuu bile potrebne tri nedelje da se probije od pasa kako bi saopštio majci da je njegov brak sa Sarom Ferguson u krizi", piše ona.

 

 

Tokom svih godina, nije prodala nijedno štene. Svi su ostajali sa njom, ili su bili poklanjani uzgajivačima, rodbini ili prijateljima.

Kraljica Elizabeta II prvog korgija po imenu Suzan dobila je 1933. za svoj 18. rođendan i od nje su potekli svi budući njeni ljubimci. Od trenutka kada je nasledila krunu, imala je više od 30 korgija i drugih kućnih ljubimaca, ali i mnoge konje.

profimedia

 

Navodno je prestala da razmnožava korgije 2015. jer nije želela da ih "ostavlja iza sebe", o čemu je govorio jednom prilikom njen dugogodišnji savetnik Monti Roberts. Ipak, kada je njen suprug, princ Filip preminuo prošle godine, njen sin Endrju poklonio joj je dva šteneta korgija Mjuika i dorgija Fergusa. Pošto je Fergus uginuo posle samo tri meseca, dobila je od unuka Beatris i Judžini drugog korgija po imenu Sendi. 

Takođe je i sama donela u dvor četvorogodišnju kokerku Lisi.

Komentari (0)

Magazin