Poznati

Preminula Sačin Litlfeder, Indijanka koja je uzdrmala temelje Holivuda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2022

-

10:23

Preminula Sačin Litlfeder, Indijanka koja je uzdrmala temelje Holivuda
Preminula Sačin Litlfeder, Indijanka koja je uzdrmala temelje Holivuda - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Sačin Litlfeder (Malo Pero), pripadnica plemena Apači koja je postala simbol borbe za prava Indijanaca u filmskoj industriji preminula je u 75. godini.

Glumica koja je u ime Marlona Branda odbila Oskar koji mu je dodeljen zbog uloge u filmu "Kum" i pročitala njegovu poruku pred zvanicama ceremonije, bolovala je od raka dojke.

Pre samo nekoliko nedelja Akademija filmskih umetnosti i nauka izvinila se Litlfeder zbog zlostavljanja koje je pretrpela nakon čitanja Brandove poruke i u njenu čast organizovala događaj na kom je ona bila centralna ličnost.

"Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala neprepoznata. Zbog toga vam nudimo i naše najdublje izvinjenje i naše iskreno divljenje", rekao je svojevremeno bivši predsednik akademije Dejvid Rubin.

Publika u sali je je pozdravila Sačin burnim aplauzom.

"Prihvatam izvinjenje, koje se ne odnosi samo na mene, već i na sve naše nacije, koje moraju da čuju i zaslužuju ovo izvinjenje. Molim vas, kada mene ne bude, uvek se podsećajte i čuvajte moj glas i naših nacija, kada god se zalažete za svoju istinu", izjavila je tada Sačin.

Istorijski govor na dodeli Oskara

Kada je Marlon Brando 1973. godine osvojio Oskara za najboljeg glavnog glumca u filmu Kum, Litlfeder je u indijanskoj haljini i mokasinama od jelenske kože izašla na scenu kao prva Indijanka koja je to uradila na jednoj dodeli najprestižnije filmske nagrade na svetu.

U svom govoru koji je trajao 60 sekundi, ona je objasnila da Brando ne želi da prihvati nagradu zbog "načina na koji filmska industrija tretira Indijance, starosedeoce američkog kontinenta".

"Zdravo, zovem se Sačin Litlfeder. Ja sam Apač i predsednica Nacionalnog komiteta za afirmativan imidž američkih Indijanaca. Večeras predstavljam Marlona Branda koji me je zamolio da vam prenesem vrlo dug govor, koji sa vama sada ne mogu podeliti zbog vremena, ali ću to rado učiniti sa medijima kasnije, u kom žali što ne može da prihvati ovu veoma velikodušnu nagradu. A razlog za to je način na koji se filmska industrija odnosi prema američkim Indijancima, kao i na televiziji u repriziranju filmova, kao i zbog nedavnih dešavanja u Vunded Niju (masakr nekoliko stotina Lakota Indijanaca od strane vojske Sjedinjenih Država). Volela bih da nisam upala večeras i da će se u budućnosti naša srca i naše razumevanje susresti s ljubavlju i velikodušnoću. Hvala vam u ime Marlona Branda", rekla je "Malo Pero".

Neki u publici tada su je izviždali, a prema rečima svedoka tog događaja, glumac Džon Vejn, koji se te večeri nalazio u bekstejdžu, kipteo je od besa. Litlfeder se seća da je zbog svog kratkog istupanja, bila izložena višegodišnjoj diskriminiaciji, podsmehu i fizičkim napadima.

"U svetu predaka"

Litlfeder je imala teško detinjstvo. Njen otac bio je Indijanac, a majka belkinja, ali su oboje bili mentalno oboleli i nisu mogli da se brinu o njoj. Socijalne službe su je oduzele kada je imala tri godine i odgajili su je deda i baba sa majčine strane. Međutim, iz najranijeg detinjstva ponela je sećanja o fizičkom zlostavljanju koje je njena majka trpela od svog muža. 

AP/Chris Pizzello

 

Počela je da posećuje indijanske rezervate u Arizoni kada je imala 17 godina i nakon što je njen otac umro. 

"Zaista sam doživela prosvetljenje, upoznala druge urbane Indijance i ponovo se povezala sa našom tradicijom i nasleđem. Stari ljudi koji su poticali iz različitih rezervata podučavali su mlađe kako da opet budu Indijanci. Bilo je to divno", ispričala je Litlfinger svojevremeno za Gardijan.

U ranim dvadesetim godinama radila je na radiju u San Francisku i studirala odnose s javnošću. Kada je čula da Marlon Brando govori o pravima američkih domorodaca, napisala mu je pismo, a on ju je nekoliko meseci kasnije pozvao i postali su dobri prijatelji.

U poznim godinama obolela je od raka dojke i u pomenutom intervjuu rekla šta misli o smrti:

"Odlazim na drugo mesto. Biću u svetu svojih predaka. Opraštam se od vas. Zaradila sam svoje pravo da budem istinski svoja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin