Poznati

Brus Vilis tvrdi da nije prodao prava na kreiranje njegovog "digitalnog blizanca"

Komentari

Autor: BBC

03/10/2022

-

20:46

Brus Vilis tvrdi da nije prodao prava na kreiranje njegovog "digitalnog blizanca"
Brus Vilis - Copyright EPA/WILL OLIVER

veličina teksta

Aa Aa

Vest da je Brus Vilis prodao prava na komercijalnu upotrebu njegovog lika uz pomoć dipfejk tehnologije prošle nedelje obišla je planetu, ali sada njegovi predstavnici demantuju takve navode.

Svetski mediji preneli su ranije da je ruska dipfejk kompanija "Deepcake" napravila "digitalnog blizanca" glumca, koji se penzionisao u martu, nakon dijagnoze afazije, stanja koje utiče na sposobnost govora kod ljudi.

Međutim, predstavnik glumca je za BBC ispričao da takvo partnerstvo nikada nije napravljeno.

"Pogrešno su interpretirane reči o pravima. Brus nije mogao nikome da proda prava, jer su njegova po pravilu", naveli su iz kompanije.

Oni tvrde da su sarađivali sa glumcem u reklami za jednu rusku telekomunikacionu kompaniju, ali se Vilisovi predstavnici nisu oglašavali po tom pitanju.

Zabuna oko ove tematike ističe koliko je problematičan koncept ove nove tehnologije i koliko su neophodna jasnija pravila njene upotrebe. 

S druge strane, pojedini u upotrebi veštačke inteligencije u svetu zabave vide dodatni problem. Tako je u aprilu britanski sindikat zaposlenih u izvođačkim umetnostima pokrenuo kampanju "Sprečite da veštačka inteligencija ukrade šou", iz straha da bi mnogi glumci zbog ove tehnologije mogli da ostanu bez posla. 

Dipfejk kompanije uz pomoć veštačke inteligencije stvaraju realističnu simulaciju poznatih likova i glasova, a već je korištena kako bi podmladila glumce u filmovima iz franšize "Ratovi zvezda". Takođe, nedavno je najavljeno i da će nakon penzionisanja glumca Džejmsa Erla Džounsa, koji je dugo pozajmljivao glas glavnom zlikovcu Dartu Vejderu, taj zadatak preuzeti veštačka inteligencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin