Poznati

Kanje Vest ponovo blokiran na Tviteru zbog šokantne izjave o Hitleru: "Moramo prestati da stalno vređamo naciste"

Komentari

Autor: Euronews

02/12/2022

-

09:44

Kanje Vest ponovo blokiran na Tviteru zbog šokantne izjave o Hitleru: "Moramo prestati da stalno vređamo naciste"
Kanje Vest ponovo blokiran na Tviteru zbog šokantne izjave o Hitleru: "Moramo prestati da stalno vređamo naciste" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kanje Vest ponovo je blokiran na Tviteru, nakon šokantnog komentara o Hitleru, objavio je vlasnik te platforme Ilon Mask.

Američki reper priznao je da se divi Hitleru i nacistima tokom intervjua sa Aleksom Džounsom, radijskim voditeljem poznatim po ultradesničarskim stanovištima.

"Umoran sam od etiketiranja. Svako ljudsko biće donelo je neku vrednost, naročito Hitler. Volim Hitlera", rekao je Vest.

Objavivši da će njegov nalog biti suspendovan, Mask je obrazložio odluku time da je muzičar prekršio pravilo Tvitera koje zabranjuje podsticanje na nasilje.

 

 

Vestov profil i ranije je na kratko bio zabranjen zbog njegovih komentara koji su uvredili jevrejsku zajednicu na toj društvenoj mreži. Međutim, nakon što je u oktobru Ilon Mask preuzeo Tviter, nalog mu je ponovo vraćen.

Reper, koji je ranije za sebe rekao da ima bipolarni poremećaj, pojavio se u Džounsovoj emisiji sa kapuljačom koja mu je pokrivala celo lice i izneo niz šokantnih stavova o grehu, pornografiji i đavolu.

"Vidim pozitivne stvari i u Hitleru. Taj lik je izmislio autoputeve, izmislio mikrofon koji ja koristim kao muzičar. Ne možete javno reći da je ta osoba uradila bilo šta dobro i meni je dosta toga", rekao je Je.

Voditelj je pokušao da ga zaustavi rekavši da su "nacisti bili nitkovi koji su radili grozne stvari", ali mu je reper odgovorio: "Ali radili su i dobre stvari. Moramo prestati da stalno vređamo naciste. Ja volim naciste".

Vesta su napustili mnogi poznati brendovi sa kojima je sarađivao, a čak je i Republikanska partija u Americi, koja ga je ranije podržavala, izbrisala jedan od tvitova u kojima je pohvaljen.

profimedia

 

Podsećamo, Vest je najpre blokiran na Tviteru i Instagramu zbog objava koje su bile uvredljive za Jevreje, ali i za Afroamerikance. Nakon što je optužen za antisemitizam, u jednom podkastu izneo je još šokantniju izjavu: "Ne volim termin antisemitizam, jer omogućava ljudima, naročito u mojoj industriji da se izvuku sa ubistvom - nekada i doslovno", rekao je on.

Vest je takođe izazvao gnev pripadnika pokreta "Crni životi vrede", nakon što je nedavno na Pariskoj nedelji mode, predstavio svoje nove majice na kojima je ispisano "Beli životi vrede". Mnoge javne ličnosti osudile su taj potez, budući da je reč o izrazu koji je nastao kao rasistički odgovor na originalnu krilaticu korištenu tokom protesta protiv policijske brutalnosti u Americi.

Dodatno je skandalizovao javnost izjavivši u istom podkastu da je Džordž Flojd, crnac koji je preminuo usled policijske brutalnosti i koji je postao zaštitno lice pokreta "Crni životi vrede", zapravo umro od posledica predoziranja. Porodica nastradalog čoveka sada mu preti tužbom.

Kompanija Apple nedavno je objavila da će sa svoje platforme ukloniti Jeove pesme, a ugovore sa reperom već su raskinuli Adidas, Balenciaga, Gap, CAA agencija i mnogi drugi raniji saradnici, što je za njega značilo da preko noći gubi gotovo dve milijarde dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin