Poznati

Opraštanje od Toma Verlejna, gitariste i frontmena pank-rok benda "Televižn": Od garažnog roka do kosmosa

Komentari

Autor: BBC

29/01/2023

-

20:23

Opraštanje od Toma Verlejna, gitariste i frontmena pank-rok benda "Televižn": Od garažnog roka do kosmosa
Opraštanje od Toma Verlejna, gitariste i frontmena pank-rok benda "Televižn": Od garažnog roka do kosmosa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Gitarista Tom Verlejn, koji se proslavio na njujorškoj pank sceni 1970-ih kao frontmen rok benda Televižn, umro je u 73  godine.

Na vrhuncu slave Televižn su imali  tri hit singla u UK Top 40 i bili su svetski poznati po svojim legendarnim  albumima  Markuee Moon i Adventure. Posebno su imali uspeha u Britaniji gde su bili poluraniji nego u SAD.Bend se, posle velikog uspeha, iznenada razišao 1978.

Smrt Toma Verlejna objavila je Džesi Paris Smit, ćerka čuvene pevačice i dugogodišnje saradnice i lične prijateljice Verlejna, Pati Smit, a preneo BBC.

Ona nije navela uzrok, rekavši da je preminuo "posle kratke bolesti". 

Verlejn je važio za jednog od najvećih muzičara koji su izašli iz sada nepostojećeg kluba CBGBs u njujorškom Boveriju, iz koga su potekli mnogi poznati bendovi i muzičari kao što su gde su Blondie, The Ramones i Talking Heads.

Vil Sardžent: Imao je Hendriksov raspon gitare, svirao je i psihodelični i garažni rok 

Iako su važili za pank grupu, njihova muzika je bila daleko složenija od muzike ostalih pank bendova, jer su Verlejn i njegov kolega gitarista Ričard Lojd u pesmama imali dugačke solo deonice i neuobičajene gitarske rifove pod uticajem džeza. 

Verlejn je rođen kao Tomas Miler u Nju Džersiju, ali je svoje umetničko ime usvojio u čast francuskog pesnika simbolizma Pola Verlejna. Nakon razlaza sa bendom objavio je niz solo albuma, a njegova pesma Kingdom Come inspirisala je poznatu obradu te pesme Dejvida Bouvija na njegovom albumu Scari Monsters. 

profimedia

 

Televižn su se reformisali 1992. godine, izdavši istoimeni treći album, i bili su sporadično aktivni u narednim godinama ali pozdravljeni kao neko ko je imao presudan uticaj na alternativni rok 1980-ih i 1990-ih. 

Među onima koji su odali počast Verlejnu bio je i Majk Skot iz grupe The Vaterbois, koji je tvitovao: „Tom Verlen je prešao na nivo koji je njegovo sviranje gitare uvek nagoveštavalo."

Vill Sardžent, gitarista benda Echo & Bunnimen rekao je za Toma Verlejna: "Bio je najbolji rokenrol gitarista svih vremena, i kao Hendriks je mogao da se igra od sfere kosmosa do garažnog roka".

„Sviranje Toma Verlena je za mene značilo čitav svet. Ako sam ikada svirao nešto što je zvučalo kao on, bio sam srećan. On mi je trasirao put kao gitarista, hvala Tome."- rekao je Sardžent.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin