Poznati

Sunovrat Žerara Depardjea: Kako je miljenik Evrope i Holivuda, postao "persona non grata" u svetu filma

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

17/07/2023

-

23:14

Sunovrat Žerara Depardjea: Kako je miljenik Evrope i Holivuda, postao "persona non grata" u svetu filma
Žerar Depardje - Copyright AP/Axel Schmidt

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Žerar Depardje dugo godina važio je za internacionalnu zvezdu filma i dobijao angažmane, kako u rodnoj Francuskoj i Evropi, tako i u Holivudu. Međutim, nakon što ga je niz devojaka iz sveta filma optužio za seksualno uznemiravanje, studiji mu sada okreću leđa.

Francuski "Mond" piše da je od prvog svedočenja glumice Šarlot Arnu 2018. koja tvrdi da ju je Depardje silovao, glumac u sve većoj izolaciji. On sada retko snima filmove, a mnogi njegovi projekti su otkazani.

Arnu otvorila "Pandorinu kutiju"

Arnu je u leto 2018. kada je imala samo 22 godine, otišla u policijsku stanicu grada Lambesk na jugu Francuske tvrdeći da je nekoliko dana ranije u dva navrata silovana u Depardjeovoj kući u Parizu. On nije poricao da je sa Arnu imao seksualne odnose, ali je tvrdio da devojka "nije pružala nikakav otpor".

Posle niza parnica, istražni sudija je na kraju otvorio slučaj protiv Depardjea 16. decembra 2020. za "silovanje i seksualno zlostavljanje", ali ga je ostavio na slobodi.

Krajem februara, glumac je za italijanski list izjavio da "nema čega da se plaši".
"Za mene je istraga zatvorena, nedužan sam i nemam čega da se plašim. Zato sam oduvek bio vrlo spokojan i svestan da su optužbe neosnovane. Ipak, spreman sam i na ovaj slučaj, s kojim ću se sada suočiti bez straha i siguran u pravdu. Nema dokaza, nema ničega protiv mene i zato sam iskreno smiren", rekao je tada Depardje za La Republlica.

Međutim, ovog aprila je još trinaest žena istupilo je protiv njega. One su za francuski portal Mediapart ispričale da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja od strane glumca Žerara Depardjea na filmskim setovima u poslednjih dvadeset godina.

profimedia

 

Žene tvrde da ih je glumac nedolično dodirivao i upućivao nepristojne komentare i to u više navrata, dok advokat Depardjea kaže da njegov klijent "formalno negira sve optužbe koje padaju pod krivični zakon". 

Statistkinje i glumice koje su se u različitim svojstvima pojavljivale s njim na filmskim setovima u poslednje dve decenije, u razgovoru za Mediapart rekle su su ostali zaposleni na setu znali za njegovo ponašanje, ali su ga tolerisali i čak se smejali, kada bi se one požalile.

"Odrasli su puštali da mi glumac dodiruje grudi pred svima", ispričala je jedna glumica, koja je imala 17 godina kada se navodno dogodio taj incident. 

Nova optužba 

U julu je Francusku javnost uzdrmalo još jedno svedočenje navodne Depardjeove žrtve, koju je list France Inter predstavio kao "Leu". 

Devojka je radila je kao asistentkinja reditelja na jednom filmu u kom je glumio Depardje, gde ju je, kako tvrdi, neprestano seksualno uznemiravao. Ona je za francuski list ispričala da je glumac stalno pokušavao da je neprikladno dodirne i da je jednom prilikom čak nudio novac da spava s njim. Navodno se nije libio da joj se udvara i pred drugim članovima filmske ekipe, jer niko nije reagovao na njegovo ponašanje.

Međutim, jednog dana Lea je dobila instrukcije da ostane sama u prostoriji sa glumcem, da on ne bi ulazio na set tokom snimanja jedne scene i tada je pred njom skinuo donji deo garderobe i pritisnuo je uz zid. Ipak, uspela je da pobegne i zaključa se u drugu prostoriju, ali je odlučila da nikom ništa ne govori, jer je kako kaže, osećala preveliki pritisak. Napustila je projekat i odlučila da ispriča o svom iskustvu, tek kada je pročitala svedočenja ostalih devojaka.

"Rekla sam sebi da moram da kažem šta se meni dogodilo, kako se i drugim asistentkinjama to ne bi dogodilo", rekla je Lea, koja je nakon incidenta napustila projekat na kom je radila sa Depardjeom.

AP/Lionel Cironneau

 

Ona tvrdi da je glumac "nedodirljiv" i da joj deluje "nezamislivo" da neko dobije tužbu protiv njega, zbog čega ga nije ni prijavila policiji.

Da li je Depardjeova reputacija nepovratno urušena

Specifičan izgled i neosporan glumački talenat Depardjeu su otvorila vrata kinematografije, pa je u karijeri glumio u oko 170 filmova. Pažnju javnosti privukao je u ostvarenju "Les Valseuses" 1973. godine, ali je najveći uspeh ostvario sa ulogom Sirana de Beržeraka u filmu "Sirano" za koju je dobio nagradu na Kanskom festivalu 1990. godine i nominovan za Oskara.

"Zelena karta", komedija na engleskom jeziku snimljena iste godine sa Endi Mekdauel, donela mu je dodatno priznanje van francuskog govornog područja. Osvojio dva Cezara za najboljeg glumca, "Zlatni globus", nagradu Festivala u Veneciji i još mnoga priznanja. 

Dobitnik "Pečata" Jugoslovenske kinoteke

Depardje je 2014. godine bio gost Beograda i sastao se sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem, ministrom kulture Ivanom Tasovcem kao i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, a u Jugoslovenskoj kinoteci mu je dodeljeno najviše priznanje "Zlatni pečat". Srbiju je tada nazvao "malom zemljom velike istorije i kulture". On je 2019. pristao na ulogu u albanskom filmu "Milošević i ja" po scenariju Arbena Kastratija koji prati život albanskih porodica posle rata na Kosovu 1999. godine. 

Depardje se svojevremeno takođe sastao sa Milom Đukanovićem u Podgorici, gde je izjavioda želi da postane ambasador crnogorske kulture u svetu i snima filmove u Crnoj Gori

"Mond" piše da su desetine remek-dela učinila Depardjea najvećim francuskim glumcem u poslednjih 50. godina, ali da je sada njegova karijera pod znakom pitanja.

I pre optužbi za seksualno zlostavljanje, glumac nije bio imun na skandale, pa je tako izazvao nesreću vozeći motor u pijanom stanju i pobrao niz kritika zato što se zbog visokih poreza u Francuskoj preselio u Belgiju. Francuska javnost uzela mu jeza zlo "gromoglasnu podršku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i drugim liderima širom planete za koje se smatra da su diktatori".

profimedia

 

Depardje je, inače, dobio rusko državljanstvo 2013. godine na osnovu dekreta koji je potpisao predsednik Rusije.

Na komemoraciji žrtvama Prvog svetskog rata 2014, na kojoj je trebalo da čita poeziju književnice koja je preživela Holokaust, padao je pijan i psovao političare, a godinu dana kasnije putnici aviona na liniji Pariz-Dablin tvrdili su da je pred svima urinirao po podu.

Glumac nije krio da je i pre nego što će steći popularnost bio problematičan. U šokantnoj autobiografskoj knjizi "Ovako se dogodilo", pored priče o svoja dva braka, ljubavima i deci, pisao je i o odrastanju u siromaštvu.

Priznao je da je za novac zadovoljavao muškarce na ulici kada je imao samo deset godina, a da je u 16. uhapšen zbog krađe automobila. Bavio se i pljačkom, a tvrdi da je sa jednim prijateljem čak pljačkao grobove, uzimajući nakit sa tela preminulih. 

I dok mu je filmska industrija dugo tolerisala ispade, ne deluje da će se karijera 74-godišnjeg glumca posle svega oporaviti.

Komentari (0)

Magazin