Tehnologija

Korisnici društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u Evropskoj uniji će možda plaćati do 13 evra mesečno

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2023

-

11:10

Korisnici društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u Evropskoj uniji će možda plaćati do 13 evra mesečno
Tanjug/AP/Richard Drew - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Meta razmatra plan po kome bi korisnici njenih platformi Facebook i Instragram u Evropskoj uniji morali da plaćaju do 13 evra mesečno za verziju bez reklama, ili da pristanu na personalizovane oglase ako žele da i dalje koriste besplatnu verziju.

Prema ovom planu, Meta bi naplaćivala oko 10 evra mesečno za Facebook ili Instragram naloge na ličnim računarima (PC) i još oko šest evra za svaki dodatni povezani nalog, preneo je Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na upućene izvore.

Kako prenosi Rojters, korisnici mobilnih telefona bi plaćali oko 13 evra mesečno za korišćenje pomenutih platformi zato što bi Meta u cenu uračunala i provizije koje naplaćuju Apple i Google prodavnice aplikacija.

Irska regulatorna agencija DPC je ranije ove godine kaznila kompaniju Meta sa 390 miliona evra i zaključila da kalifornijska kompanija nema pravo da na osnovu postojećeg ugovora šalje korisnicima u EU reklame na osnovu njihovih aktivnosti na mreži. 

Meta je nakon toga saopštila da će tražiti saglasnost od korisnika u EU pre nego što dozvoli takozvano ciljano oglašavanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin