Tehnologija

Microsoft pauzirao lansiranje nove kontroverzne funkcije zasnovane na veštačkoj inteligenciji

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2024

-

14:57

Microsoft pauzirao lansiranje nove kontroverzne funkcije zasnovane na veštačkoj inteligenciji
Tanjug AP/Lindsey Wasson - Copyright Tanjug AP/Lindsey Wasson

veličina teksta

Aa Aa

Microsoft pauzira lansiranje nove kontroverzne opcije pod nazivom "Recall" koja je trebalo da bude uključena u novu liniju računara zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, zbog potencijalnog rizika po privatnost korisnika.

Funkcija ima mogućnost beleženja svega što korisnik radi na svom računaru, a kao i mnogi drugi uređaji, može da pretražuje datoteke, mejlove i fotografije. Međutim, mogućnost da pravi kopije onoga što "vidi", probudila je zabrinutost stručnjaka za privatnost na internetu.

Tako je britanska agencija za kontrou podataka saopštila u maju da počinje istragu Majkrosofta zbog nove opcije.

Tehnološki gigant, koji je investirao milijarde dolara u svoja AI partnerstva, a najviše u saradnju as OpenAI kompanijom, naredne nedelje lansiraće novi PC pod nazivom Copilot Plus, koji je trebalo da ima integrisanu "Recall" funkciju. 

Međutim, Microsoft je u četvrtak saopštio da ona ipak neće biti dostupna u početku, dok se ne unapredi bezbednost, piše Euronews.

Kompanija saopštava da će "Recall" olakšavati život korisnicima, jer će moći da lakše pretražuje mejlove i datoteke, a u planu je da bude dostupna u narednih nekoliko nedelja za one koji su unutar Windows Insider Programa.

Odluka da se privremeno obustavi lansiranje funkcije usledila je nakon što je predsednik upravnog odbora Microsoft kompanije Bred Smit rekao Komitetu za državnu bezbednost da im je sigurnost na prvom mestu.

"To je važnije i od rada kompanije na veštačkoj inteligenciji", rekao je Smit.

Mnogi stručnjaci kritikuju tehnološkog giganta zbog monopola koji je uspostavio na polju generativne AI tehnologije i suviše brzom lansiranju proizvoda, bez znanja o potencijalnim rizicima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin