Tehnologija

Stiže "drumska letelica": "Seaglider" je novo hibridno vozilo na električni pogon, koje putuje velikom brzinom

Komentari

Autor: CNN

27/08/2021

-

21:42

Stiže "drumska letelica": "Seaglider" je novo hibridno vozilo na električni pogon, koje putuje velikom brzinom
Stiže "drumska letelica": "Seaglider" je novo hibridno vozilo na električni pogon, koje putuje velikom brzinom - Copyright regentcraft.com

veličina teksta

Aa Aa

Od Los Anđelesa do San Dijega za 50 minuta, od Njujorka do Bostona za dva sata? I sve to bez drumskog saobraćaja ili problema na aerodromima. To bi bilo moguće ukoliko vozila kao što je "Regent" postanu stvarnost.

Kako piše "CNN", u vreme kada se čini da projekti transportne infrastrukture zauzimaju centralno mesto u američkoj javnoj raspravi, start-up kompanija iz Bostona, podržana od strane  najistaknutijih investitora iz Silicijumske doline želi da pretvori morske puteve duž istočne i zapadne obale u tranzitne koridore kojima se putuje velikom brzonom.

Projektanti "Regenta"su vazduhoplovni inženjeri, sa stažom u Boingu, ali su počeli da traže inovativne načine za transformaciju međugradskih putovanja. 

Bili Talhajmer i Majk Klinker prikupili su 9,5 miliona dolara od investitora kako bi pokušali da realizuju projekat "drumske letelice". Ovakvo vozilo, sa krilima, spada u neku vrstu hibrida, brod-avion.

Koriste aerodinamički princip poznat kao "efekat tla" za preletanje površine mora vrlo velikim brzinama, lebdeći samo nekoliko metara iznad vode. Kad su u luci, jednostavno ostaju usidreni na vodi, kao i svaki drugi čamac.

Koncept vozila sa efektom tla nije nov. Sovjetski Savez je čak proizveo i ogromna vozila za vojnu upotrebu, a u novije vreme, veliki broj kompanija iz ralizčitih krajeva sveta, radi na novoj generaciji letelica sa efektom tla za komercijalnu upotrebu, sa posadom i bez posade.

Jedno od pitanja kojim moraju da se bavi projektanti i proizvođali ovih vozila jesu i efekti talasa. Uzburkano more je zabranjeno i ovo nije opcija ako želite da vodite redovnu i pouzdanu komercijalnu uslugu.

regentcraft.com

 

Važna je i činjenica da im je potreban dug deo mirne vode za poletanje, a uz to dodajte njihovu lošu sposobnost okretanja dok ste na vodi i imate vozilo kojem se teško upravlja unutar prometnih luka.

Međutim, projektanti iz "Regenta" tvrde da su rešili probleme uvođenjem nekih novih elemenata, do te mere da ovu letelicu vide kao novu kategoriju vozila, koju nazivaju "Seaglider", prenosi "CNN".

Ova vrsta vozila kombinuje tehnologije drumskog vozila, letelice i glisera. Ono što je zanimljivo je da će ova vozila biti potpuno na električni pogon.

Osnivači su uvereni da će  imati koristi od napretka u tehnologiji baterija u narednim godinama, što bi im omogućilo da se udvostruči domet do 500 milja.

Šest puta brži od trajekta

Zasad su zadovoljni što mogu da izvuku respektabilnu brzinu, za brodove, od 180 milja na sat, što je dovoljno za rute poput onih od Njujorka do Hamptona od Los Anđelesa do Santa Barbare.

Regent predstavlja svoje inovativno vozilo kao alternativu tradicionalnim trajektima i novoj generaciji električnih aviona. Tvrdi da će biti šest puta brži od trajekta i da će imati dvostruki domet električnih aviona po duplo nižoj ceni.

Cene će na kraju odrediti operateri, a procenjuje se da bi cene karata po osobi za jedno putovanje mogle da budu u rasponu od 50 do 80 dolara, za verziju vozila u koje bi stalo 12 putnika.

Očekuje se da cena bude snižena za 30-40 dolara nakon planiranog proširenja vozila i povećanje broja putnika na 50.

Čini se da je do sada koncept našao mesto na tržištu, pošto je već dobio ponude avio kompanija i trajektnih opetatera, vredne oko 465 miliona dolara.

Firma očekuje da će do kraja ove godine leteti prototip bespilotnog plovila, dok bi drugi mogao da se nađe u upotrebi do 2023. godine.

Komentari (0)

Magazin