Tehnologija

Fejsbuk ukida sistem za prepoznavanje lica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2021

-

19:43

Fejsbuk ukida sistem za prepoznavanje lica
Tanjug/AP/Martin Meissner - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Fejsbuk će ukinuti sistem za prepoznavanje lica, koji automatski identifikuje korisnike fotografija i video zapisa, saopštila je ova kompanija. 

Kompanija, koja je prošle nedelje promenila ime u Meta Platforms, saopštila je da je više od trećine njenih dnevno aktivnih korisnika Fejsbuka uključilo prepoznavanje lica, a promena će sada izbrisati "šablone za prepoznavanje lica" više od milijardu ljudi.

Uklanjanje će biti globalno i očekuje se da će biti završeno do decembra, rekao je portparol Fejsbuka.

"Ova promena će uticati na automatski alternativni tekst (AAT), koji stvara opise slika za slepe i slabovide osobe. Nakon ove promene, AAT opisi više neće uključivati ​​imena ljudi prepoznatih na fotografijama, ali će inače funkcionisati normalno".

 

Kao razlog za uklanjenje sitema navodi se rastuća zabrinutost zbog upotrebe takve tehnologije.

Džerom Pesenti, potpredsednik za veštačku inteligenciju nove matične kompanije Fejsbuka Mete rekao je da kompanija pokušava da odmeri pozitivne slučajeve upotrebe tehnologije prepoznavanja lica nasuprot rastućim društvenim zabrinutostima, posebno s obzirom da regulatori tek treba da daju jasna pravila u ovoj oblasti.

"Gledajući unapred, i dalje vidimo tehnologiju prepoznavanja lica kao moćno sredstvo, na primer, za ljude koji treba da verifikuju svoj identitet ili da spreče prevaru i lažno predstavljanje. Verujemo da prepoznavanje lica može pomoći ovakvim proizvodima sa privatnošću, transparentnošću i kontrolom, tako da vi odlučujete da li i kako ćete koristiti vaše lice. Nastavićemo da radimo na ovim tehnologijama i angažovati stručnjake", navodi se u saopštenju.

Kompanija je 2019. prekinula praksu korišćenja softvera za prepoznavanje lica za identifikaciju prijatelja korisnika na otpremljenim fotografijama i automatske predloge za "tagovanje", a zbog te funkcije, kompanija je tužena u američkoj državi Ilionois.

Neki gradovi u SAD su zabranili policiji i drugim lokalnim vlastima upotrebu softvera za prepoznavanje lica, a San Francisko je 2019. postao prvi američki grad koji je zabranio ovu tehnologiju, a posle višegodišnjih kritika zagovornika privatnosti i građanskih sloboda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin