Tehnologija

Fejsbuk otkrio svoje novo ime - Meta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, T.T.

28/10/2021

-

20:25

Fejsbuk otkrio svoje novo ime - Meta
Fejsbuk otkrio svoje novo ime - Meta - Copyright Facebook

veličina teksta

Aa Aa

Mark Zakerberg, suosnivač i izvršni direktor Fejsbuka na konferenciji Facebook Connect otkrio je niz novih društvenih koncepata i igara koji će činiti srž metaverzuma i najavio novo ime kompanije - Meta.

Zakerberg je objasnio da je kompanija posvećena budućnosti i da će, dok s jedne strane rade na svojim društvenim mrežama, graditi i nove platforme budućnosti kao što je metaverzum Horizon, zbog čega žele da kompanija ne bude poznata samo po Fejsbuku, kao što je to oduvek bilo već kao brend koji će biti vlasnik Fejsbuka, Instagrama, Vacapa, Horizona i mnogih drugih platformi u budućnosti.

"Znam da će neki ljudi reći da ovo nije vreme da se fokusiramo na budućnost i želim da priznam da postoje važna pitanja na kojima treba raditi u sadašnjosti. Ali, uvek će ih biti", rekao je Zakerberg i nastavio:

"Dakle, sudeći po mnogima, jednostavno nisam siguran da li će ikada biti dobar trenutak da se usresrede na budućnost. Ali, takođe znam da ima mnogo vas koji se osećate isto kao i ja. Živimo za ono što gradimo. I dok pravimo greške, nastavljamo da učimo, gradimo i idemo napred"

Fejsbuk je na događaju predstavio svoje najnovije inovacije i istraživanja o proširenoj i virutelnoj stvarnosti i viziji metaverzuma, što Zakerberg smatra najvećim dostignućem od pametnih telefona i mobilnog veba.

Facebook.com

 

Prikazana je i serija koceptualnih video-snimaka koji su dočarali njihovu viziju metaverzuma, kao što je slanje holografske slike sebe na koncert kojem prisustvuje vaš prijatelj u stvarnom životu, virtuelni poslovni sastanak sa kolegama ili igranje impresivnih igara sa prijateljima.

Zakerberg je takođe najavio da Messenger pozivi dolaze u VR obliku, ali i osnivanje virtuelnog tržišta u kojem programeri mogu da prodaju virtuelnu robu, kao i novi početni ekran u Oculus Quest-u kako bi ćaskanje i igre u vituelnom svetu učinili društvenijim.

"Počinjemo da vidimo da se mnogo ovih tehnologija spaja u narednih pet ili 10 godina. Mnogo toga će postati mejnstrim i mnogi od nas će stvarati i naseljavati svetove koji su isto toliko detaljni i uverljivi kao ovaj, na dnevnoj bazi", istakao je.

Facebook.com

 

Zakerberg je metaverzum poredstavio kao sledeće poglavlje, ne samo interneta već i njegove kompanije.

"Oduvek su nas posmatrali kao društvenu mrežu, ali u našoj DNK je da budemo kompanija koja stvara tehnologije za povezivanje ljudi. Želimo da budemo zajedno sa svima, da se teleportujemo i stvaramo nova iskustva sa dragim ljudima, da ne bude važno koliko smo udaljeni. To je ono čemu će metaverzum biti posvećen", zaključio je Zakerberg.

Komentari (0)

Magazin