Tehnologija

Giganti iz Silicijumske doline optuženi da su utajili 100 milijardi dolara poreza

Komentari

Autor: A. Todorović

13/06/2021

-

19:08

Giganti iz Silicijumske doline optuženi da su utajili 100 milijardi dolara poreza
Giganti iz Silicijumske doline optuženi da su utajili 100 milijardi dolara poreza - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Šest tehnoloških kompanija poznatijih kao Silicijumska šestorka optuženo je da su lažirali tvrdnje o visini plaćenog poreza i uvećali ih za 100 miliona dolara tokom protekle decenije. 

Grupa koja se zove Fondacija za poštene poreze ispitivala je i utvrdila da su kompanije Amazon, Fejsbuk, Guglov Alfabet, Netfliks, Epl i Majkrosoft lažirale javno objavljene podatke o plaćenom porezu. Oni su utvrdili da su pomenute kompanije platile 96 milijardi dolara poreza manje nego što su u papirima prijavili kao plaćen porez. 

Tih šest firmi platilo je 149 milijardi dolara manje globalnim poreskim vlastima u odnosu na sumu koju je trebalo da plate da su plaćali osnovne poreske stope u zemljama u kojima posluju, istakli su iz Fondacije za poštene poreze, prenosi Gardijan. 

Unsplash

 

Ove kompanije su tokom prethodne decenije platile 219 milijardi dolara poreza na dohodak što je svega 3,6 odsto vrednosti tih kompanija koja se procenje na šest triliona dolara.

Porez na dohodak plaća se u odnosu na ostvarenu dobit, ali su istraživači rekli da kompanije Silicijumske šestorke namerno preusmeravaju prihod u delove kompanija koje posluju u zemljama u kojima su manje poreske stope kako bi izbegle da plate velike sume novca. 

Češljajući redovne izveštaje ovih kompanija otkriveno je da je Amazon koji vodi najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos, prikupio 1,6 milijardi dolara prihoda, prijavio 60 milijardi dolara dobiti i platio 5,9 milijardi dolara poreza na dobit ove decenije. Na osnovu međunarodnih poreskih stopa očekivalo se  da će Amazon da plati 10,7 milijardi dolara poreza na dobit, navedeno je u izveštaju.

Amazon je platio najniži porez u odnosu na šest pomenutih firmi u periodu od 2011. do 2020. godine.

Tanjug AP/John Locher

 

Predstavnik Amazona osporio je proračune kao ekstremno obmanjujuće. On je istakao da je Amazon uglavnom maloprodajna kompanija sa niskim maržama i ne može da se poredi sa tehnološkim kompanijama koje imaju operativnu maržu od gotovo 50 odsto. 

“Vlade određuju poreske zakone, a Amazon plaća sve poreze koji dospeju na naplatu dok u isto vreme ulažu milijarde dolara u stvaranje novih radnih mesta i infrastrukture. U kombinaciji sa niskim maržama, logično je da će i poreska stopa da bude niža", istakli su iz Amazona.

Pol Monagan, direktor Fondacije za poštene poreze, istakao je da su prikupili solidne dokaze koji pokazuju da mnoge multinacionalne kompanije suštinski izbegavaju plaćanje poreza i da jedino reformom međunarodnih poreskih pravila može da se reši problem. On je istakao da je najbolje rešenje predlog vladi SAD da se uvede porez u visini od 15 odsto kako bi se rešio problem izbegavanja plaćanja poreza. 

Monagan kaže da bi globalni dogovor doveo do jakog udara na pomenute kompanije jer bi širom sveta morale da plate milijarde dolara dodatnog poreza.

Fejsbuk Marka Zakerbarga koji ima lično bogatstvo od 123 milijarde dolara, platio je u protekloj deceniji 16,8 milijardi dolara poreza, uprkos profitu od 133 milijardi dolara i prihodima u visini 328 milijardi dolara, stoji u izveštaju. Porez na dobit koji je platio Fejsbuk je svega 12,7 odsto i on je drugi posle Amazona od pomenutih kompanija po niskoj sumi plaćenog poreza. 

Predstavnik Fesjbuka je istakao da sve kompanije plaćaju porez na osnovu profita, a ne na osnovu prihoda. On je objasnio da su prošle godine platili 4,23 milijardi dolara poreza globalno, kao i da je njihova stopa visine poreza u proteklih deset godina bila 20,71 odsto što je u okviru proseka. 

Alfabet, Epl, Netfliks i Majkrosoft nisu želeli da komentarišu navode koji su izneti u istraživanju.

G7 staje na put globalnim kompanijama koje izbegavaju porez 

Grupa G7 koju čine najveće ekonomske sile sveta podržala je plan oporezivanja za multinacionalne kompanije, saopštio je britanski kancelar blagajne Riši Sunak, prenosi BBC.

Tanjug/ Stefan Rousseau/Pool via AP)

 

Ministri finansija zemalja G7 na sastanku u Londonu usaglasili su se da se obavežu na princip minimalne stope poreza na dobit od 15 odsto.

Riši Sunak rekao je da je ovaj dogovor uspeo nakon godina pregovora, a okarakterisao ga je kao veliku nagradu za sve britanske poreske obveznike.

"Ovo je velika stvar i želeo bih da se zahvalim svojim kolegama iz grupe G7 jer smo ovo uspeli zajedno i postigli istorijski dogovor", rekao je Sunak za BBC.

On je istakao da je ovo samo prvi korak, te da je sledeći sastanak G20 koji se održava u Veneciji sledećeg meseca.

Cilj dogovora pravednija naplata poreza

Tehnički giganti kao što su Amazon i Gugl , mogli bi da budu među kompanijama pogođenim ovim dogovorom.

Ovaj potez mogao bi da znači milijarde dolara koje se prilivaju državnim vladama, kako bi otplatile dugove nastale tokom pandemije, prenosi BBC.

Vlade su se dugo borile sa izazovom oporezivanja globalnih kompanija koje posluju u mnogim zemljama širom sveta. Izazov je postao veći sa procvatom velikih tehnoloških korporacija poput Amazona i Fejsbuka.

Iako je ovo legalno i često se radi, cilj je bio da se to spreči i to na dva načina.

Prvo, grupa G7 želi globalnu minimalnu poresku stopu, kako bi se izbeglo "nadmetanje" zemalja sa najnižim stopama.

Drugo, ova pravila će imati za cilj da nateraju kompanije da plaćaju porez u zemljama u kojima prodaju svoje proizvode, bez obzira na to gde prijavljuju svoju dobit, piše BBC.

Komentari (0)

Magazin