Tehnologija

Fejsbuk suzbija zlonamerne mreže korisnika: Uklonjena grupa koja je napadala stručnjake zbog promocije vakcinacije

Komentari

Autor: Index.hr

02/12/2021

-

00:00

Fejsbuk suzbija zlonamerne mreže korisnika: Uklonjena grupa koja je napadala stručnjake zbog promocije vakcinacije
Tanjug/AP/Martin Meissner - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Meta, kojoj pripada društvena mreža Fejsbuk, suzbila je zlonamerne mreže koje su se raspravama o vakcinaciji protiv kovida 19 uznemiravale stručnjake i unosile podelu u društvo.

"Vređali su lekare, novinare i advokate nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv kovida 19, tvrdeći da bi uvođenje obavezne vakcinacije dovelo do zdravstvene diktature", rekao je Majk Dvljanski, direktor za istragu pretnji u okviru kompanije Meta, piše portal Indeks.

U svom obraćanju, on je ciljao na mrežu "V_V", povezanu sa antivakserskim pokretom, koju kalifornijska kompanija optužuje da vodi kampanju masovnog zastrašivanja i uznemiravanja istaknutih osoba u zdravstvu, medijima i u politici u Italiji i u Francuskoj.

Učesnici ove akcije, radili su koordinisano putem sistma za razmenu poruka Telegram, gde su volonteri imali pristup listama osoba koje su na meti i "formacijama" kako bi izbegli da ih Fejsbuk otkrije.

Pritom su ostavljali komentare ispod poruka meta, umesto objavljivanja sadržaja i menjali bi pojedina slova poput "vaxcinati" umesto "vaccinati, za one koji dolaze sa italijanskog govornog područja.

Kompanija Meta navodi i da je suzbila još jednu operaciju iz Kine koja se koristila lažnim računima kako bi promovisala lažnu informaciju. Prenosili su poruke objavljene na profilu izmišljenog švajcarskog biologa o tome da Sjedinjene Države čine pritisak na Svetsku zdravstvenu organizaciju kako bi se odgovornost za koronavirus pripisala Kini.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin