Fokus

"Fejsbuk ugrožava integritet demokratije": Bivša menadžerka iznela nove optužbe na račun američke kompanije

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

23:04

"Fejsbuk ugrožava integritet demokratije": Bivša menadžerka iznela nove optužbe na račun američke kompanije
"Fejsbuk ugrožava integritet demokratije": Bivša menadžerka iznela nove optužbe na račun američke kompanije - Copyright Tanjug AP/Drew Angerer/Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Frensis Haugen, uzbunjivačica i bivša menadžerka kompanije Fejsbuk, poručila je danas pred odborom Evropskog parlamenta da ta kompanija narušava integritet demokratije omogućavanjem i produbljivanjem polarizacije, kao i favorizovajem radikalnih stavova.

"Fejsbuk može svojim delovanjem da oslabi našu demokratiju i da produbi podele", kazala je Haugen pred Odborom za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača EP.

Dodala je da postoje mogućnosti da Fejsbuk i Instagram postanu sigurniji, ali da Fejsbuk to nije spreman da učini zbog svoje dobiti, a da su posledice ogromne.

Između bezbednosti i dobiti, smatra Haugen, Fejsbuk uvek bira dobit, što proizvodi polarizaciju širom sveta.

Tvrdi i da je četiri odsto korisnika Fejsbuka primilo 80 odsto netačnih informacija, prenosi Hina.

"Fejsbuk nije ništa promenio kada je shvatio da je nuspojava njegovih sistema širenje dezinformacija", poručila je Haugen, koja smatra da je ta platforma "bitno manje transparentana i donosi manje odgovorne odluke" od drugih društvenih mreža, kao što je Tviter.

Haugen, koja je Fejsbuk napustila u maju, poslala je desetine hiljada internih dokumenata te platforme regulatornim telima i medijima koji, kako tvrdi, pokazuju da je Fejsbuk svestan da omogućava širenje mržnje, odnosno da njegovi algoritmi doprinose vidljivosti takvih sadržaja.

"Što je negativniji komentar biće više lajkova pa i više novca", kazala je Haugen. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet