Tehnologija

Bezos organizovao treći let putnika u svemir

Komentari

Autor: Euronews, AP, Tanjug

11/12/2021

-

19:32

Bezos organizovao treći let putnika u svemir
Bezos organizovao treći let putnika u svemir - Copyright Tanjug AP/LM Otero

veličina teksta

Aa Aa

Raketa "New Shepard" u vlasništvu kompanije Blu oridžin poletela je danas iz Teksasa i poslala na kratki let u svemir šest osoba. Dva specijalna putnika i četiri koji su platili let, poleteli su na visinu od 106 kilometara i na nekoliko minuta doživeli bestežinsko stanje pre nego što je letelica polako počela da pada nazad ka pustinji i da otvara padobrane.

Džef Bezos, koji je već leteo u svemir sa tom letelicom, ispratio je šest putnika na mesto za lansiranje i pozdravio ih pre leta.  

Ove godine prva je poletela u svemir letelica Virdžin galaktika, firme koja je u vlasništvu milijardera Ričarda Brensona, dok su posle njega poletele i letelice Blu oridžina i kompanije Spejs Iks čime je otvorenižo organizovanje komercijalnih letova ka svemiru.

Raketa nazvana po svemirskom pioniru Alanu Šepardu

 Raketa je nazvana "Nju Šepard" po američkom svemirskom pioniru Alanu Šepardu, prenosi TASS. Šepard je 1961. godine ušao u istoriju kao druga osoba na svetu i prvi Amerikanac koji je otputovao u svemir na jednom od prvih vasionskih brodova.

Pored ćerke prvog američkog astronauta, Lore Šepard Čerčil, putnici su bili televizijski voditelj i bivši profesionalni igrač američkog fudbala Majkl Strehan, filantrop Dilan Tejlor, investitor Evan Dik, preduzetnik Lejn Bes i njegov sin Kameron Bes, prema sajtu "Blu Oridžin", navodi TASS.

Najstarija ćerka pionirskog američkog astronauta Alana Šeparda, letela je danas do ivice svemira 60 godina posle istorijskog suborbitalnog leta njenog pokojnog oca, na samom početku epohe svimirskih istraživanja.

Laura Šepard Čerčli (74) bila je dete kada je njen otac prvi put krenuo u svemir i jedna je od šest osoba koje su poletele u 08.45 ujutro po centralnom američkom vremenu sa lansirnog mesta nadomak ruralnog grada Van Horn u zapadnom Teksasu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin