Tehnologija

NASA letelica prvi put "dotakla Sunce", zaronila u koronu - neistraženu solarnu atmosferu

Komentari

Autor: AP

15/12/2021

-

09:45

NASA letelica prvi put "dotakla Sunce", zaronila u koronu - neistraženu solarnu atmosferu
NASA letelica prvi put "dotakla Sunce", zaronila u koronu - neistraženu solarnu atmosferu - Copyright NASA's Goddard Space Flight Center/JHU Applied Physics Laboratory

veličina teksta

Aa Aa

Svemirska letelica agenije NASA zvanično je "dotakla" Sunce, došavši do neistražene solarne atmosfere poznatije kao "korona", objavili su naučnici na sastanku Američke geofizičke unije.

Solarna sonda Parker je zapravo proletela kroz koronu u aprilu, tokom osmog približavanja svemirske letelice Suncu. Naučnici su rekli da je bilo potrebno nekoliko meseci da podaci stignu, a zatim još toliko da bi se potvrdili.

Jedan od naučnika koji su radili na ovom projektu, Nou Ruafi sa Univerziteta Džons Hopkins, nazvao je otkriće "fascinantno uzbudljivim". Sonda Parker je lansirana 2018. godine, a bila je udaljena oko 13 miliona kilometara od sredine Sunca kada je prvi put prešla neravnu granicu između solarne atmosfere i solarnih vetrova koji iz nje dolaze. Naučnici smatraju da je svemirska letelica uronila u koronu i izašla iz nje najmanje tri puta, pri čemu je svaki prelaz bio bez problema.

"Prvi i najdramatičniji put, sve je trajalo nešto manje od pet sati... možda mislite da pet sati nije mnogo, ali Parket se kretao brzinom većom od 100 kilometara u sekundi", rekao je novinarima Džastin Kasper sa Univerziteta u Mičigenu.

Ruafi je dodao i da je bila "prašnjavija" nego što se očekivalo, kao i da će budući ovakvi projekti pomoći naučnicima da bolje razumeju poreklo solarnih vetrova, kao i način na koji se oni zagrevaju i zatim ubrzavaju u svemiru. Pošto Sunce nema čvrstu površinu, tamo gde je korona, tu je i akcija - bliže istraživanje ovog magnetno intenzivnog regiona može pomoći naučnicima da bolje razumeju solarne reakcije koje mogu da utiču na život na Zemlji.

Preliminarni podaci pokazuju da je Parker takođe ušao u koronu tokom devetog približavanja u avgustu, ali naučnici su rekli da je potrebno više analiza. Prošlog meseca se približuio koroni i deseti put. Sonda Parker nastaviće da se približava Suncu i zaranja što je dublje moguće u koronu sve do 2025. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin