Tehnologija

Zloupotrebe na internetu: Stručnjak za sajber bezbednost o tome kako se odupreti lažnim dojavama o bombama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2022

-

11:03

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Ključne teme Srpskog foruma o upravljanju internetom, odnoso IGF Srbija bile su digitalizacija i digitalna politika, digitalni suverenitet, mediji, ljudska prava i digitalna pismenost, ekonomija podataka i javni interes, sajber bezbednost, kao i razvoj IT biznisa u vrlo neizvesnim globalnim okolnostima.

Forum su organizovale i podržale različite organizacije iz državnog i privatnog sektora, organizacije iz civilnog društva i tehničke i internet zajednice.

Vladimir Radunović, direktor za sajber bezbednost u Diplo fondaciji u razgovoru za Euronews Srbija ističe da je u poslednjih nekoliko godina svet video sve dobre i loše strane inerneta zbog čega je digitalna pismenost postala važnija nego ikad.

Pixabay

 

"Znamo da je internet dobra stvar i videli smo koliko su škole i društvo mogli da funkcionišu za vreme kovida, da je društvo postalo integrisano u internet prostor, ali i zavisno od njega. To isto podrazumeva i zloupotrebe. Viđamo ozbiljne sajber napede koje pomažu države, a kada imate povezane institucije energetske ili komunikacione mreže i vidite da su sajber napadi mogući sa velike daljine, bilo gde u svetu i sa malo rizika, pa čak i sa dosta šanse da ne budete otkriveni, to ona znači da mogu i da ugroze društvo", kaže Radunović i nastavlja:

"Ono što je zanimljivo jeste da je rat u Ukrajini pokazao dodatne elemente, ali smo viđali i u mirnodopskim uslovima da su sajber napadi bili prioritetno sredstvo miniranja nekih protivnika u politici". 

"Obrazovanje u digitalnom svetu je ključ"

Što se tiče učestalih dojava o podmetnutim bombama u Srbiji, Raunović kaže da je u 90 odsto slučajeva iza tih napada čovek, kao i da je jedini način da se odupremo takvim napadima upravo obrazovanje u digitalnom svetu.

"Obrazovanje ljudi i institucija je ključ i bez toga ne možemo da se maknemo. S druge strane, važan je i pravni okvir, a u Srbiji je on dovoljno dobar - imamo institucije, ali nemamo dovoljno strateškog opredeljenja da te institucije dobiju resurse i da se zakon implementira. Treći, možda i najvažniji nivo jeste međunarodna saradnja, za šta trenutno nema puno podrške", dodaje.

Radunović ističe da politički procesi de fakto oblikuju digitalni svet, a jedan od najboljih primera bio je kada su se Vladimir Putin i Džo Bajden sreli u Ženevi, pa su na vrhu bezbednosne agende bili upravo sajber procesi.

Unsplash

 

Osim toga, svet se zainteresovao i za kupovinu Tvitera od strane Ilona Maska, pa je i tema slobode govora sve učestalija u društvu. Iako su to dobre strane interneta i integracije digitalnog u realan svet, njegova zloupotreba dovela je i do otežavajućih okolnosti.

"Videli smo tokom rata u Ukrajini u kojoj meri dezinformacije mogu da oblikuju rat, izbore u SAD i Francuskoj, na borbu protiv kovida, kako se one kontrolišu na nivou države. S druge strane smo videli koja je odgovornost medija i upravo medijska pismenost, sa treće. A važnije je ono o čemu retko mislimo, a to je koliko jedan naš tvit ima uticaj jer će možda baš on da promeni nečije mišljenje o kovidu ili ratu i jako je važno da umemo da čitamo informacije, proveravamo izvore i budemo oodgovorni građani tog sveta", zaključuje Radunović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin