Tehnologija

Rat se preneo na internet: Sve više sajber napada, na meti državne, ali i baze podataka preduzeća

Komentari

Autor: Euronews Next/Pascale Davies

13/08/2022

-

20:19

Rat se preneo na internet: Sve više sajber napada, na meti državne, ali i baze podataka preduzeća
Rat se preneo na internet: Sve više sajber napada, na meti državne, ali i baze podataka preduzeća - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Sajber bezbednost je postala glavni prioritet za vlade, preduzeća i one koji održavaju kritične sisteme, posebno od početka ruske invazije na Ukrajinu sa kojom su se pojavili i sofisticirani hakerski napadi.

Sajber napadi na vladine internet stranice nedavno su primećeni na Tajvanu kada su se dogodili povremeni prekidi u radu, neposredno pre nego što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi stigla na to ostrvo.

Takođe, postoje i izveštaji da su hakovani i TV uređaji u nekoliko tajvanskih prodavnica, pa su tako umesto cena i promocija pokazivali poruku: "Huškaču Pelosi, gubi se sa Tajvana".

Međutim, mete sajber napada nisu uvek internet stranice koje pripadaju vladama. Ponekad su to razna preduzeća koja rade na održavanju infrastrukture, druge kompanije, ili čak mesta poput bolnica. Količina novca koja se daje na sajber bezbednost i razvoj tehnologije znatno je porasla u poslednjoj deceniji, ali nedovoljno da bi se ovakva vrsta kriminala sprečila. 

"Dok razmišljamo o budućnosti i kuda se svet zapravo kreće, trebalo bi više da obratimo pažnju na to koliko efikasno radimo, nego koliko novca se troši na nove tehnologije", kaže Džonatan Rajber, stručnjak za sajber bezbednost i bivši glavni strateški službenik za sajber politiku za vreme administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.

Rajber, koji je sada potpredsednik za sajber bezbednost i politiku na bezbednosnoj platformi "AttackIQ", rekao je za Euronews Next da postoji nekoliko razloga zašto je sajber bezbednost postala tako velika tema.

Rusija eksploatiše sivu zonu

Prvi razlog, ističe Rajber, jeste povećan broj ruskih sajber napada na Ukrajinu i druge zemlje, koji traju već nekoliko godina i nazivaju se "operacije u sivoj zoni". Obično su u pitanju "ransomver" napadi, koji korisniku uskraćuju pristup datotekama na računaru tako što ih "zaključavaju", a zatim kriminalci traže novac u zamenu za vraćanje datoteka.

"Videli smo značajan porast sajber napada u poslednje tri godine, posebno kada smo uvodili sankcije i vršili pritisak na Rusiju. Rusija iskorišćava sivu zonu", rekao je Rajber, upozoravajući da kompanije i vlade treba posebno da se pripreme na to.

Drugi razlog za sve veći broj sajber napada, ističe, jeste to što je sve više onih koji razvijaju ransomvere i nude usluge kriminalcima, pa su tako ovi štetni programi sve efikasniji i raznovrsniji.

Kako onda vlade i kompanije mogu da se zaštite?

Pixabay

 

Što se tiče vlada, Rajber im savetuje da se pripreme za nepredviđene situacije sa zemljama koje bi mogle da izvrše veliki napad na njihovu infrastrukturu. Dajući primer, kaže da bi u tom smislu SAD najpre trebalo da obrate pažnju na Rusiju i Kinu.

Što se tiče Evrope, ističe da "treba da razmisli o tome da Rusija sprovodi te vrste operacija", dodajući da ruski predsednik Vladimir Putin može da sprovodi ofanzivne operacije u sajber prostoru kada ne bude imao drugog izbora u Ukrajni.

"Ako se desi da Putin zaista više ništa ne može da uradi, mogli bismo da očekujemo da će sprovoditi još napada na Evropu i SAD", rekao je Rajber.

Dodaje da je "malo" zabrinut za Finsku i Švedsku, pošto su u maju objavile svoje namere da se pridruže NATO, a pre rata u Ukrajini ove zemlje nisu toliko obraćale pažnju na eventualne napade Rusije, pa je zato njihova sajber odbrana možda nešto slabija nego što bi trebalo.

Kako se pripremiti protiv sajber napada

Da biste izgradili jaku sajber zaštitu, kaže Rajber, trebalo bi da se fokusirate na "određen način razmišljanja i spremnost na to da ćete biti napadnuti", pre nego na korišćenje najnovije tehnologije.

Sledeći korak je da obezbedite najbitnije podatke i da imate pravi tim koji će pomoći u izgradnji sistema i strategije sajber odbrane. Nakon toga, dodaje, morate rigorozno i stalno testirati svoj softver za sajber bezbednost kako biste bili sigurni da funkcioniše.

"Analogija koju volim da koristim jeste sledeća: to je kao da napravite najbolju najbolju mornaricu na svetu, a zatim je ne pustite da isplovi više od godinu dana. Kako biste očekivali da će delovati? To je, u suštini, stvar i sa sajber bezbednošću", rekao je on.

Međutim, nisu samo vlade te koje bi trebalo da budu svesne rizika od sajber napada, jer mete mogu biti i mnoge druge institucije, a pre svega je tu u pitanju zdravstveni sektor.

EPA/SASCHA STEINBACH

 

"Videli smo u poslednjih nekoliko godina sajber napade iz Rusije koje za cilj imaju bolnice, civilnu infrastrukturu, zgrade opština. U Kini, hakerske grupe pokušavaju da ukradu intelektualnu svojinu od medicinskih i istraživačkih institucija, a neke su čak pokušale da ukradu podatke o vakcinama tokom pandemije koronavirusa", ističe Rajber.

Na početku pandemije 2020. godine, SAD su optužile dvojicu kineskih hakera zbog sumnje da su pokušali da ukradu podatke iz istraživanja o vakcinama protiv korone. Te optužbe je Kina označila kao "neosnovane tvrdnje".

Upravo zdravstveni sektor bi morao da ojača sajber bezbednost, navodi Rajber, ističući da je glavni problem nedovoljno ulaganje, ali i to što zdravstvene službe ne mogu sebi priuštiti da dugotrajno zaustave svoje usluge, pa su zgodne mete jer radije odmah plaćaju otkup hakerima.

Ako se sve uradi kako treba kada je u pitanju ulaganje u sajber bezbednost, Rajber veruje da se položaj u toj sferi može poboljšati u roku od tri do šest meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin