Zdravlje

SZO: Devojčice u Evropi lošijeg mentalnog zdravlja od dečaka

Komentari

Autor: Euronews

10/10/2023

-

17:53

SZO: Devojčice u Evropi lošijeg mentalnog zdravlja od dečaka
Svetski dan mentalnog zdravlja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Devojčice u tinejdžerskom dobu imaju niže rezultate kada je reč o zadovoljstvu životom i mentalnom blagostanju i usamljenije su od dečaka, pokazalo je novo istraživanje regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Evropi.

Izveštaj je zasnovan na podacima prikupljenih od skoro 280.000 dečaka i devojčica starosti 11, 13 i 15 godina iz 44 zemlje Evrope i Centralne Azije. SZO navodi da se razlike pogoršavaju kod starijih tinejdžera, jer 15-godišnje devojčice pokazuju najlošije rezultate, prenosi Euronews.

Otprilike četvrtina petnaestogodišnjih devojčica izjavila je da se oseća usamljeno u većini slučajeva ili uvek u poslednjih godinu dana, u poređenju sa otprilike jednim od sedam dečaka, pokazalo je istraživanje.

Nalazi su objavljeni na Svetski dan mentalnog zdravlja, koji ima za cilj da podigne svest o pitanjima mentalnog zdravlja na globalnom nivou.

"Izazovi sa kojima se mladi danas suočavaju su raznoliki i zahtevni, od klimatske krize preko akademskih pritisaka i društvenih očekivanja do sveobuhvatnog uticaja društvenih mreža. Naša je zajednička odgovornost da osiguramo da imaju podršku i resurse koji su im potrebni da se uspešno nose sa ovim izazovima", rekao je dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Mentalno zdravlje tinejdžera lošije

Mentalno zdravlje adolescenata je u padu od 2018. godine, saopštila je SZO, uz porast zdravstvenih pritužbi od 2014. godine.

Prema istraživanju, oko 29 odsto adolescenata je prijavilo poteškoće sa spavanjem, a 25 odsto izjavilo je da se oseća slabo. Nekih 20 procenata je prijavilo česte glavobolje.

Javno zdravlje Francuske je takođe u ponedeljak saopštilo da mentalno zdravlje adolescenata i mladih od 11 do 24 godine nastavlja da se pogoršava. Oko 20,8 odsto mladih odraslih od 18 do 24 godine u Francuskoj se borilo sa depresijom 2021. u poređenju sa 11,7 odsto u 2017.

Dečji fond Ujedinjenih nacija (Unicef) izvestio je 2021. godine da je samoubistvo drugi vodeći uzrok smrti među mladim ljudima u Evropi sa tri života adolescenata koji su izgubljeni svaki dan zbog problema sa mentalnim zdravljem.

SZO je takođe prošle godine saopštila da se globalna prevalencija anksioznosti i depresije povećala za četvrtinu u prvoj godini pandemije kovida 19, a zemlje sada uključuju mentalno zdravlje u planove za reagovanje na koronavirus.

Studije su takođe pokazale da društvene mreže, koje koristi većina mladih ljudi, mogu imati i pozitivne i negativne uticaje na mentalno zdravlje, a neke studije to povezuju sa pojačanim simptomima depresije i anksioznosti.

Džo Inčli, međunarodna koordinatorka studije SZO o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta, rekla je u saopštenju da podaci istraživanja naglašavaju "važnost obezbeđivanja okruženja za brigu i podršku u kojem adolescenti mogu da napreduju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin