Zdravlje

U školjkama iz Hrvatske pronađen veoma zarazni norovirus: Glavni simptomi povraćanje, dijareja i bolovi u mišićima

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

16:58

U školjkama iz Hrvatske pronađen veoma zarazni norovirus:  Glavni simptomi povraćanje, dijareja i bolovi u mišićima
U školjkama iz Hrvatske pronađen veoma zarazni norovirus: Glavni simptomi povraćanje, dijareja i bolovi u mišićima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da je u proizvodu iz Hrvatske pronađen norovirus, što je potvrđeno kontrolom na italijanskom tržištu.

Reč je o morskim proizvodima, konkretnije školjkama naziva brbavicama, a koje se još nazivaju i morskim tartufima.

U saopštenju RASFF-a navodi se da je rizik za zdravlje u ovom slučaju potencijalno ozbljan i da su stoga u Italiji nakon sprovedene kontrole o svemu obavestili nadležne.

Navodi se da simptomi norovirusa obično traju od jednog do tri dana. Glavni simptom je povraćanje, dok je proliv prisutan u manjoj meri, a mogu se pojaviti i bolovi u mišićima, grčevi, glavobolja i blaga temperatura.

Tanjug AP/Charles D. Humphrey/CDC via AP

Norovirus

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ),  saopštio je da je norovirus jedan od čestih uzroka trovanja hranom.

Norovirus je veoma zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus, objašnjavaju iz HZJZ-a, preneli su hrvatski mediji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin