Zdravlje

U Izraelu treću dozu Fajzerove vakcine mogu da prime stariji od 50 godina

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

09:30

U Izraelu treću dozu Fajzerove vakcine mogu da prime stariji od 50 godina
Vakcinacija - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Izrael je spustio granicu za primanje treće, buster doze sa 60 na 50 godina, koja će biti ponuđena zdravstvenim radnicima, kako bi se zaustavio porast novoobolelih usled širenja delta soja.

Generalni direktor ministarstva zdravlja Nahman Aš, prihvatio je preporuku ekspertskog panela da proširi davanje treće doze vakcine kompanija Fajzer/Bionteh na još neke grupe, preneo je Rojters.

"Osobe koje mogu da prime treću dozu su stariji od 50 godina, zdravstveni radnici, ljudi sa slabijim imunitetom, zatvorenici i radnici u zatvoru", navelo je Ministarstvo zdravlja u saopštenju.

Nakon uspešne vakcinacione kampanje, u kojoj je oko 60 odsto stanovništva primilo dve doze Fajzera, broj dnevnih slučajeva opao je sa više od 10.000 na jednocifrene brojke u junu.

Međutim, širenjem delta soja, broj obolelih se ponovo povećao u Izraelu, pa je u ponedeljak bilo 5.946 novoinficiranih, a porastao je i broj teških slučajeva.

Izraelci stariji od 60 godina počeli su da dobijaju buster doze pre dve nedelje, pre odluke američke Agencije za hranu i lekove, koja je tek juče odobrila upotrebu treće doze za osobe sa slabijim imunitetom.

Dosad je više od 700.000 punoletnih osoba primilo treću dozu, a izraelski domovi zdravlja su danas počeli da zakazuju termine za vakcinaciju trećom dozom za starosnu grupu od 50 do 59 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin