Zdravlje

U Britaniji odobren lek protiv holesterola koji bi mogao da spasi 30.000 života u narednoj deceniji

Komentari

Autor: Euronews Srbija/ T.S.

07/09/2021

-

14:31

U Britaniji odobren lek protiv holesterola koji bi mogao da spasi 30.000 života u narednoj deceniji
U Britaniji odobren lek protiv holesterola koji bi mogao da spasi 30.000 života u narednoj deceniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi lek za srčane bolesnike koji je razvila kompanija Novartis mogao bi da spreči 55.000 srčanih i moždanih udara, i tako spasi 30.000 života u Velikoj Britaniji u narednih 10 godina.

Kod gotovo polovine odrasle populacije u Velikoj Britaniji trenutno je zabeležen nivo holesterola iznad nacionalnih smernica, a osam miliona stanovnika te zemlje redovno uzima lekove za snižavanje lipida u krvi, piše "Medical News Today".

Lek zvani Inclisiran, koji se primenjuje u vidu injekcije, ojačava rad jetre u smanjenju nivo holesterola lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog kao "loš" holesterol.

Šta LDL ili "loš" holesterol čini organizmu?

Previše LDL holesterola može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u krvnim sudovima. Vremenom se te naslage povećavaju i ograničavaju protok krvi bogate kiseonikom do srca. Takođe mogu iznenada začepiti arterije ili ih učiniti manje fleksibilnim.

Ako te naslage prekinu dotok krvi do srca, to može dovesti do srčanog udara, a ako se to dogodi u arteriji koja vodi do mozga, onda moždani udar.

RNK lek koristi se dva puta godišnje

Posle višemesečnih pregovora kompanije Novartis i britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS), 1. septembra je odobrena upotreba tog leka u Engleskoj i Velsu.

Odluka je usledila nakon rezultata globalnog ispitivanja koje je vodio Imperijal koledž u Londonu, koje je pokazalo da je lek bio izuzetno efikasan.

Ispitivanja u trećoj fazi pokazala su da je Inclisiran, u razmaku od šest meseci, smanjio nivo holesterola u organizmu ispitanika i za 50 odsto.

Inclisiran je prvi tretman koji pomoću RNK metode podstiče organizam da ukloni štetni holesterol iz krvotoka.

Davaće se dva puta godišnje. NHS kaže da će za sada novi lek biti ponuđen pacijentima koji su već doživeli srčani ili moždani udar i koji imaju visok holesterol ili genetski poremećaj mešovite dislipidemije, što rezultira visokim holesterolom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin