Zdravlje

Naučnici otkrili iznenađujući razlog zašto ljudi unose više šećera: Verovali ili ne, klimatske promene imaju veze

Komentari
Naučnici otkrili iznenađujući razlog zašto ljudi unose više šećera: Verovali ili ne, klimatske promene imaju veze
Naučnici otkrili iznenađujući razlog zašto ljudi unose više šećera: Verovali ili ne, klimatske promene imaju veze - Copyright Unspash

Autor: CNN

10/09/2025

-

08:17

veličina teksta

Aa Aa

Sladoledi, smrznuti deserti i superohlađeni gazirani napici postaju posebno privlačni tokom letnjih vrućina. Kako klimatske promene uzrokuju sve više temperature, Amerikanci ih konzumiraju u sve većim količinama, pokazuje novo istraživanje — što može imati zabrinjavajuće posledice po zdravlje.

Postoji mnogo dokaza da će klimatske promene uticati na dostupnost i kvalitet hrane, što može dovesti do nestašica, poskupljenja pa čak i promena u nutritivnoj vrednosti, rekla je Pan He, autorka studije i predavač na Katedri za zaštitu životne sredine i održivost na Univerzitetu u Kardifu. Međutim, mnogo manje se zna o tome kako klimatske promene utiču na naše izbore u ishrani i piću, rekla je za CNN.

Istraživači su analizirali podatke o kupovini hrane američkih domaćinstava u periodu od 2004. do 2019. godine, što im je omogućilo da prate iste porodice tokom dužeg vremenskog perioda. Zatim su te podatke uporedili s vremenskim podacima iz različitih regiona, uključujući temperaturu i vlažnost.

Kako temperature rastu, ljudi konzumiraju više šećera – uglavnom u obliku zaslađenih napitaka kao što su gazirani sokovi i voćni sokovi, pokazuje studija objavljena u ponedeljak u časopisu Nature Climate Change.

Istraživači su otkrili da se sa svakim porastom temperature od oko 1 stepen Celzijusa potrošnja dodatog šećera u američkim domaćinstvima povećava za 0,7 grama po osobi dnevno, pri čemu se taj porast znatno ubrzava kada temperature dostignu između 20 i 30 stepeni Celzijusa.

Toplije vreme uzrokuje veći gubitak tečnosti iz tela, zbog čega ljudi češće osećaju potrebu za osveženjem i hidratacijom. Za mnoge Amerikance to znači posezanje za hladnim, slatkim proizvodima poput gaziranih pića i sladoleda, navodi Pan He.

Efekat je posebno izražen u domaćinstvima sa nižim prihodima ili nižim nivoom obrazovanja, pokazuje studija. Socijalno ugroženije grupe već imaju tendenciju da konzumiraju više šećera, jer su takvi proizvodi često jeftiniji i dostupniji, što ih čini sklonijima da ih biraju tokom vrućina. Prema istraživanju, oni takođe provode manje vremena u prostorima sa klima-uređajima, što dodatno povećava potrebu za osvežavajućim, slatkim proizvodima.

Studija predviđa da bi potrošnja šećera na nacionalnom nivou u SAD mogla da poraste za gotovo tri grama dnevno do 2095. godine, ukoliko se zagađenje koje zagreva planetu ne obuzda — pri čemu su najugroženije upravo ranjive društvene grupe.

profimedia

 

Prekomeran unos šećera može izazvati niz negativnih posledica po zdravlje, uključujući povećan rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Američko udruženje za srce preporučuje da unos dodatog šećera ne prelazi 6 odsto ukupnog dnevnog unosa kalorija — što znači najviše 36 grama za muškarce i 26 grama za žene.

"Zdravstveni problemi povezani sa konzumacijom šećera već su široko raspravljani, ali kada se u obzir uzme i uticaj klimatskih promena, situacija postaje još ozbiljnija", rekla je Pan He. Dodala je da bi donosioci politika širom sveta možda trebalo da razmotre načine za upravljanje potrošnjom šećera kao deo prilagođavanja na klimatske promene.

"Dokazi o tome kako (ekstremne vrućine) menjaju obrasce ishrane i dalje su relativno oskudni", rekla je Šarlot Kukovski, istraživačica u Laboratoriji za društveno odlučivanje na Univerzitetu u Kembridžu, koja nije učestvovala u studiji. Ova studija, istakla je ona za CNN, "osvetljava jedan manje diskutovan kanal kroz koji klimatske promene mogu uticati na ljudsko blagostanje".

Kako je dodala, posebno zabrinjava činjenica da su najugroženije grupe — one koje imaju najmanje resursa za prilagođavanje — i najizloženije zagrevanju i najpodložnije bolestima povezanim s ishranom.

Pan He je naglasila da još nije sasvim jasno kako će klimatske promene uticati na prehrambene navike čovečanstva i kakve će posledice imati po zdravlje i nejednakost, te da je potrebno mnogo više istraživanja u različitim delovima sveta.

Komentari (0)

Magazin