Kako prepoznati skrivene opasnosti u hrani i kozmetici: Saveti doktorke Dajane Kovač
Komentari08/10/2025
-21:01
Da li ste znali da, svaki put, kada stavite ruž unosite otrov? Olovo, aluminijum, hrom i druge teške metale. Istraživanja pokazuju da prosečna žena svakog dana unese petinu dozvoljene količine samo kroz šminku.
U vreme kada postaje sve aktuelnije pitanje šta nanosimo na svoje telo i šta unosimo kroz ishranu, doktorka Dajana Kovač ističe da je izuzetno važno da postanemo svesni svakodnevnih izbora.
"Meni je drago što se tema šta nanosimo na naše telo i šta unosimo u naše telo u poslednje vreme, onako da kažem, postaje sve aktuelnija. S obzirom da smo u stanju da diskutujemo o gorivu za naš automobil i da razmišljamo o efektu određenog naftnog derivata u automobil, više nego o onome što unosimo u sopstveno telo, drago mi je da danas pričamo o tome šta sebi radimo na svakodnevnom nivou“, kaže doktorka Kovač u emisiji "Hajde da razgovaramo".
Jedan od problema, kako objašnjava, krije se u kozmetici i šminki.
"Postoji nešto što se zove zdrava šminka, kao što imamo termin zdrava i nezdrava hrana. Najviše probleme izazivaju konzervansi, kojih ima mnogo u farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima, jer oni sprečavaju dejstvo mikroorganizama koji bi mogli izazvati kvarenje proizvoda, slično kao što se hrana kvari.“
Euronews
Kovač napominje da je koža naš najveći organ i prvi filter prema spoljašnjoj sredini, te je stoga izuzetno važno kako koristimo kozmetiku.
"Dame, s obzirom na to da volimo razne kremice i šminku, važno je da pročitate šta kupujete. Svaki proizvod u prometu mora imati zakonski propisanu listu sastojaka, bilo da je u pitanju hrana ili kozmetika. Ako proizvod sadrži konzervanse ili veštačke boje, to može predstavljati ozbiljan rizik".
Kao primer, doktorka ističe jednu vrstu boje koja je ranije bila dozvoljena, a dokazano izaziva kancer pluća kod male dece.
"To pokazuje koliko je bitno birati proizvode sa jednostavnom listom sastojaka. Da možete da prepoznate šta se u proizvodu nalazi – da li je to kukuruzno brašno, brašno od prosa ili heljde, i da nema pojačivača ukusa poput mononatrijum-glutaminata, koji kod dece izaziva tzv. narkofilski efekat – stalnu želju za određenim grickalicama", upozorava Kovač.
Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu.
Komentari (0)