Zdravlje

Samo jedna limenka dnevno može da predstavlja problem: Čak i "dijetalna" gazirana pića povećavaju rizik od masne jetre

Komentari
Samo jedna limenka dnevno može da predstavlja problem: Čak i "dijetalna" gazirana pića povećavaju rizik od masne jetre
Ilustracija - Copyright profimedia

Autor: Euronews

09/10/2025

-

20:21

veličina teksta

Aa Aa

Već jedna limenka zaslađenog ili veštački zaslađenog pića dnevno može povećati rizik od razvoja metaboličke bolesti masne jetre, pokazuje veliko novo istraživanje.

Studija, predstavljena na Evropskoj nedelji gastroenterologije u Berlinu, pratila je 123.788 učesnika iz Velike Britanije tokom deset godina, od kojih su svi na početku imali zdravu jetru.

Količina konzumiranih pića praćena je ponavljanim 24-časovnim dijetetskim upitnicima. Tokom desetogodišnjeg perioda, 1.178 učesnika razvilo je masnu jetru, a 108 je preminulo od bolesti povezanih sa tim stanjem.

Rezultati su pokazali da su pića zaslađena šećero povećala rizik od masne jetre za 50 odsto, dok su pića sa veštačkim zaslađivačima rizik povećala za čak 60 odsto. Ovi drugi su takođe povezani i sa većom verovatnoćom smrtnog ishoda od bolesti jetre.

Šta je metabolička bolest masne jetre?

Metabolička bolest masne jetre, poznata i kao nealkoholna bolest masne jetre, nastaje kada se masnoće nakupljaju u tom organu, što može dovesti do zapaljenja (hepatitisa), bola, umora i gubitka apetita.

Ovo oboljenje sve se češće prepoznaje i kao važan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, dijabetesa tipa 2 i probleme sa bubrezima.

Meta-analiza iz 2025. godine, koja je obuhvatila 92 studije, procenjuje da čak 38 odsto svetske populacije ima masnu jetru, što je porast od 50 odsto u protekle dve decenije.

pexels.com

 

"Pića sa šećerom već dugo su pod lupom, dok se njihovi 'dijetalni' pandani često smatraju zdravijom opcijom. Ipak, oba tipa napitaka konzumiraju se širom sveta, a njihov uticaj na zdravlje jetre nije bio dovoljno razjašnjen", navela je autorka istraživanja Lihe Liu.

"Naša studija pokazuje da su veštački zaslađena pića zapravo povezana s većim rizikom od masne jetre, čak i pri umerenoj konzumaciji, poput jedne limenke dnevno. Ovi nalazi dovode u pitanje uobičajeno mišljenje da su takvi napici bezopasni i ukazuju na potrebu da se preispita njihova uloga u ishrani i zdravlju jetre, naročito sada kada taj sindrom postaje globalni zdravstveni problem", dodala je ona.

Kako zaslađena pića štete jetri?

Tim istraživača objasnio je na koji način ova pića mogu da oštete jetru na biološkom nivou.

"Visok sadržaj šećera u napicima sa šećerom izaziva nagle skokove glukoze i insulina u krvi, podstiče gojenje i povećava nivo mokraćne kiseline, a sve to doprinosi nakupljanju masti u jetri", objašnjava Liu.

"Napici s veštačkim zaslađivačima, s druge strane, mogu uticati na zdravlje jetre tako što remete crevni mikrobiom, slabe osećaj sitosti, pojačavaju želju za slatkišima, pa čak i stimulišu lučenje insulina", dodaje ona.

Istraživači ističu praktične načine za smanjenje rizika od bolesti jetre – zameniti zaslađena i dijetalna pića vodom, održavati zdravu telesnu težinu, redovno vežbati i hraniti se uravnoteženo.

"Voda ostaje najbolji izbor jer uklanja metabolički teret i sprečava nakupljanje masti u jetri, a istovremeno hidrira organizam", zaključuje Liu.

Komentari (0)

Magazin