Zdravlje

Nova vakcina spas od svih sojeva - Francuzi razvijaju cepivo koje cilja T ćelije i moglo bi da štiti godinama

Komentari

Autor: T.S.

11/05/2021

-

11:49

Nova vakcina spas od svih sojeva - Francuzi razvijaju cepivo koje cilja T ćelije i moglo bi da štiti godinama
Nova vakcina spas od svih sojeva - Francuzi razvijaju cepivo koje cilja T ćelije i moglo bi da štiti godinama - Copyright EPA/ANTONIO BAT

veličina teksta

Aa Aa

 U ovom trenutku pandemije glavno pitanje jeste da li će aktuelne vakcine moći da zaštite ljude od svih sojeva virusa korona.

Direktor farmaceutske kompanije Fajzer, Albert Burla nedavno je priznao da bi pojačivač vakcine mogao da pomogne u zaštiti.

Nedavna studija koja se bavila ovim pitanjem, nije baš pružila jasne rezultate. Otkriveno je da odgovor antitela na trenutne vakcine ne mora da bude efikasan kod svih sojeva. Međutim, drugi imuni odgovor, u obliku T-ćelija (napadaju već zaražene ćelije, a ne sam virus), delovao je efikasno.

Nekoliko startap kompanija već radi na razvijanju vakcina koje će se zasnivati na odgovoru T-ćelija, u nadi da će proizvesti dozu koja će pružiti ne samo zaštitu od novih sojeva koronavirusa, već i od onih koji još uvek ne postoje ili nam nisu poznati, piše "France24".

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Nova vakcina bi mogla da pruži nekoliko godina zaštite

Francuska biotehnološka kompanija "OSE Immunotherapeutics", razvija vakcinu koja cilja T-ćelije, a nedavno je započeto i kliničko ispitivanje. 

"Nova vakcina bi mogla da ponudi nekoliko godina zaštite", izjavio je Aleksis Pejrols, direktor firme.

Druga francuska kompanija "Osivax", sa sedištem u Lionu, takođe radi na vakcini zasnovanoj na T-ćelijama, obećavajući "univerzalnu" vakcinu koja bi mogla da bude efikasna protiv bilo kog potencijalnog soja.

Vlada Francuske, koja tek treba da razvije sopstvenu vakcinu protiv kovida 19, podržava istraživanja milionima evra. 

Mač sa dve oštrice

Nijedna laboratorija nije predvidela konačan proizvod pre sledeće godine, a mnogi naučnici su skeptični koliko će ove vakcine biti korisne.

"Sama masovna vakcinacija je oblik evolucionog, selekcionog pritiska. Taj pritisak može podstaći virus da evoluira i da se menja kako bi izbegao zaštitu koju pruža vakcina. Ovakva vakcina može biti mač sa dve oštrice", smatra britanski virusolog dr Džulian Tang.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Takođe, postavlja se pitanje do koje mere će organizam biti u stanju da se bori protiv virusa isključivo odgovorom T-ćelija, budući da one samo u kombinaciji sa antitelima, mogu formirati kompletan imunološki odgovor.

Francuski virusolog dr Iv Gudin istakao je da, ako odgovor antitela ne postoji, ni T-ćelije nemaju mnogo svrhe. On sumnja u efikasnost takve vakcine ističući da bi idealna vakcina bila efikasna u obe oblasti.

U Evropi i SAD je plan da se ovakva vakcina, ako ikada ugleda svetlost dana, daje upravo onima koji su već primili neku od aktuelnih vakcina protiv kovida. 

Pejrols je potvrdio da, ukoliko se ovakve vakcine pokažu efikasnim u ispitivanjima, zaista treba da služe jačanju imuniteta stečenog aktuelnom vakcinom.

"Ovim bi mogao da se produži imunološki odgovor aktuelnih vakcina", objasnio je.

Dodao je da ovakve vakcine mogu ponuditi zaštitu ljudima koji teško razvijaju antitela zbog drugih bolesti poput dijabetesa ili raka.

Komentari (0)

Magazin