Zdravlje

SZO odobrila indijsku vakcinu Kovaksin za hitnu upotrebu

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2021

-

16:43

SZO odobrila indijsku vakcinu Kovaksin za hitnu upotrebu
SZO odobrila indijsku vakcinu Kovaksin za hitnu upotrebu - Copyright AP/ Anupam Nath

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je odobrila vakcinu "Kovaksin" protiv kovida-19 za hitnu upotrebu, koju proizvodi indijska farmaceutska kompanija "Barat biotek".

"Tehnička savetodavna grupa je utvrdila da vakcina Kovaksin ispunjava standarde SZO za zaštitu od kovida-19, te da je korist od vakcine daleko veća od rizika i da se vakcina može koristiti", navela je SZO u Tvitu.

 

 

Očekivalo se da će savetodavna grupa SZO doneti odluku o "Kovaksinu" još prošle nedelje, ali je zatražila dodatna pojašnjenja od "Barat bioteka" pre sprovođenja konačne procene rizika. Kovaksin je, takođe, bio "pod lupom" Strateške savetodavne grupe stručnjaka za imunizaciju SZO, koja je preporučila njegovu upotrebu u dve doze, sa intervalom od četiri nedelje, u svim starosnim grupama od 18 i više godina.

Kovaksin je sedma vakcina koja je dobila podršku SZO, nakon što su "zeleno svetlo" dobile vakcine "Fajzer/Biontek", "Moderna", "AstraZeneka", "DŽonson i DŽonson", "Sinovak" i "Sinofarm".

Ovim potezom je, kako ocenjuje Rojters, otvoren put da ova vakcina bude prihvaćena kao validna vakcina u mnogim siromašnim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin