Zdravlje

Italijanka ipak vakcinisana sa "samo" četiri doze, kako je došlo do greške?

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2021

-

16:13

Italijanka ipak vakcinisana sa "samo" četiri doze, kako je došlo do greške?
Italijanka ipak vakcinisana sa "samo" četiri doze, kako je došlo do greške? - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Dobre vesti za Italijanku, studentkinju koja je slučajno dobila šest doza Fajzerove vakcine u gradu Masa Karara, u regiji Toskana. Analize izvršene na nerazređenoj bočici od 0,45 mililitara, koja je sadržavala šest doza, otkriveno je da je ostao deo tečnosti ekvivalentan dvema injekcijama, što znači da pomenuta devojka nije primila šest, već četiri doze, piše Corriere della Sera.

"Ovo je važno otkriće jer su ispitivanja Fajzer vakcine na volonterima pokazala toleranciju na do četiri doze vakcine, dok pored ove količine nema izvesnosti o neželjenim efektima", naveli su u bolnici.

Da podsetimo, devojka, koja je vakcinisana u gradu Masa Karara, u regiji Toskana, primetila je "samo uzbunu" među osobljem, a onda joj je rečeno i šta se desilo.

Preventivno je smeštena u bolnicu gde joj je tokom posmatranja davan takipirin. Devojka je imala glavobolju i nijedan drugi problem, a posle 24 sata je otpuštena iz bolnice.

Mlada medicinska sestra objasnila je kako je došlo do greške.

"Uzela sam bočicu i napunila špric, uverena da je rastvor već razblažen, nakon ubrizgavanja doze, shvatila sam da postoji još pet špriceva i shvatila sam da vakcina nije bila razblažena prema proceduri", navela je medicinska sestra.

Originalna bočica, kako piše italijanski list, zapravo sadrži aktivni sastojak koji se mora razblažiti fiziološkim rastvorom da bi se pripremilo šest inokulacija. Veći špric se koristi za razblaživanje.

"Bila sam uverena da je razblaživanje već izvršeno", rekla je medicinska sestra.

I sestra i doktor koji je bio prisutan tokom vakcinacije uzeli su nekoliko slobodnih dana. Neće biti pokrenut nikakav krivični postupak zbog ove greške.

Komentari (0)

Magazin