Zdravlje

Evropska komisija, EMA i HMA pokrenule inicijativu za brže pokretanje kliničkih ispitivanja

Komentari

Autor: Fonet

13/01/2022

-

17:30

Evropska komisija, EMA i HMA pokrenule inicijativu za brže pokretanje kliničkih ispitivanja
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Danas su Evropska komisija, Mreža rukovodilaca agencija za lekove zemalja članica EU (HMA) i Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenuli inicijativu za transformaciju načina na koji se klinička ispitivanja pokreću, osmišljavaju i vode, što se u EU naziva ubrzavanjem kliničkih ispitivanja (ACT EU), saopštila je EMA.

Cilj je, kako se ističe, da EU bude centralna tačke za klinička istraživanja, kao i dalje promovisanje razvoja visokokvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i bolja integracija kliničkih istraživanja u evropski zdravstveni sistem.

"Nadovezujući se na primenu Uredbe o kliničkim ispitivanjima i pokretanje Informacionog sistema o kliničkim ispitivanjima (CTIS) 31. januara 2022. godine, ACT EU će ojačati evropsko okruženje za klinička ispitivanja, uz održavanje visokog nivoa zaštite učesnika u ispitivanju, kvaliteta podataka i transparentnost koju građani EU očekuju", stoji u saopštenju EMA .

Objavljen je i strateški dokument ACT EU, koji sadrži deset prioritetnih akcija za narednih godinu dana, uključujući omogućavanje inovativnih metoda ispitivanja i podršku modernizaciji dobre kliničke prakse.

"To će doprineti postizanju ambicioznih ciljeva za inovacije u kliničkim ispitivanjima postavljenim u Strategiji mreže evropskih agencija za lekove (EMANS) do 2025. godine i Farmaceutske strategija Evropske komisije", ističu u EMA.

Komentari (0)

Magazin