Zdravlje

U Belgiji broj novozaraženih počeo da pada

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

13:31

U Belgiji broj novozaraženih počeo da pada
U Belgiji broj novozaraženih počeo da pada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Belgiji je broj novozaraženih koronavirusom počeo da pada prvi put od pojave omikron soja krajem prošle godine, a poslednje analize govore da se rizik od hospitalizacije kod tog dominantnog soja smanjije za gotovo 85 procenata nakon primanja buster doze.

Nakon rekorda zabeležnog prošlog ponedeljka, od preko 70.000 novozaraženih, u Belgiji se broj novih infekcija na dnevnom nivou u ovoj nedelji spustio na prosečno 45.000 u polulaciji od 11 miliona stanovnika. Istovremeno, broj smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa je porastao na 32 pacijenta dnevno, što je skok za četvrtinu u odnosu na prethodnu nedelju.

Belgijske zdravstvene vlasti ukazuju da je broj hospitalizacija i teških slučajeva infekcije stabilan, a da sa omikron soj javlja u gotovo svim slučajevima (99 procenata) novozaraženih u zemlji. Oni ukazuju i na podatke dobijene iz Velike Britanije koji govore da je rizik od hospitalizacije kod infekcije Omikron sojem virusa korone smanjen za 77 odsto do 85 odsto nakon tri doze vakcine u poređenju sa nevakcinisanim ljudima.

U Belgiji je oko 90 procenta odraslih i 77 procenta ukupne populacije potpuno vakcinisano, a buster dozu je primilo preko 70 procenata starijih od 18 godine, odnosno 57 procenata ukupne poplulacije u zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin