Zdravlje

Zašto je Japan tako spor u vakcinaciji stanovništva, a milioni neiskorišćenih doza se nagomilavaju u skladištima?

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2021

-

10:11

Zašto je Japan tako spor u vakcinaciji stanovništva, a milioni neiskorišćenih doza se nagomilavaju u skladištima?
Zašto je Japan tako spor u vakcinaciji stanovništva, a milioni neiskorišćenih doza se nagomilavaju u skladištima? - Copyright TANJUG/ JAROSLAV PAP

veličina teksta

Aa Aa

 Japanski ministar Taro Kono, zadužen za vakcinaciju, izjavio je da su stroge procedure za odobravanje vakcina krivac za sporu kampanju imunizacije.


Kono je na sebe preuzeo odgovornost usled nezadovoljstva javnosti sistemom distribucije vakcina, ali je takođe rekao da procedura odobravanja lekova prouzrokuje probleme u vanrednim situacijama.

"Iako smo u kriznom stanju, još uvek koristimo ista pravila za odobravanje vakcina koja koristimo pod normalnim uslovima", rekao je Kono u televizijskom intervjuu za televiziju TBS, a prenosi agencija Rojters.

"Nakon ove situacije sa koronom, administracija mora da donese promene", izjavio je Kono.

Japanska vlada namerava da vakciniše većinu od svojih 36 miliona ljudi starijih od 65 godina do kraja jula, navodi Rojters, i podseća da letnje Olimpijske igre, odložene prošle godine zbog korona virusa, treba da počnu 23. jula.

Kako bi dostigla taj cilj vakcinancije, vlada se nada da će dnevno distribuirati oko milion doza, što je otprilike tri puta brže u odnosu na aktuelni tempo.

Japan je sredinom februara odobrio vakcinu koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek, dva meseca kasnije nego u Sjedinjenim Državama.

Kašnjenje u vakcinaciji, zajedno sa mnoštvom logističkih problema, prouzrokovalo je da Japan vakciniše samo 2,9 odsto svog stanovništva, što je najniža stopa među bogatim zemljama.
 

Komentari (0)

Magazin