Zdravlje

Uprava za hranu i lekove: Vakcina Moderne bezbedna za decu

Komentari

Autor: Tanjug

11/06/2022

-

09:40

Uprava za hranu i lekove: Vakcina Moderne bezbedna za decu
Tanjug/AP/Charles Krupa - Copyright Tanjug/AP/Charles Krupa

veličina teksta

Aa Aa

Iz američke Uprave za hranu i lekove (FDA) je saopšteno da se vakcina protiv virusa korona kompanije Moderna smatra bezbednom i efikasnom za upotrebu kod osoba starosti od šest meseci do 17 godina, a naučni komitet izjasniće se sledeće nedelje u vezi preporuke regulatora da se vakcina odobri u SAD za decu, prenosi Rojters.

FDA je navela u dokumentima koji su objavljeni u petak da je vakcina izazvala sličan imunološki odgovor kod dece, kao što je to primećeno kod odraslih u prethodnim ispitivanjima, navodi britanska agencija.

"Dostupni podaci podržavaju efikasnost vakcine Moderna protiv koronavirusa u prevenciji simptomatske bolesti u pedijatrijskim grupama od šest meseci do 17 godina starosti", saopšteno je u dokumentu FDA.

Navedeno je da vakcina generalno ima sličan profil neželjenih efekata kod dece kao kod odraslih, iako su mlađa deca češće imala povišenu temperaturu. Neke zemlje u Evropi ograničile su upotrebu Moderninih vakcina za mlađe starosne grupe nakon što su pojedine studije pokazale da je to povezano sa većim rizikom od miokarditisa, navodi Rojters.

Komentari (0)

Magazin