Zdravlje

Čovek koji je skoro 10 meseci bio pozitivan na koronavirus, dobio 42 pozitivna PCR testa

Komentari

Autor: Gardijan

25/06/2021

-

20:14

Čovek koji je skoro 10 meseci bio pozitivan na koronavirus, dobio 42 pozitivna PCR testa
Čovek koji je skoro 10 meseci bio pozitivan na koronavirus, dobio 42 pozitivna PCR testa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Dejv Smit se prošle godine zarazio koronavirusom početkom prvog talasa epidemije u Velikoj Britaniji. Međutim, dok je većina ljudi preležala ovu zaraznu bolest, Smit je razvio dugoročne probleme. Bio je zaražen koronavirusom više od 290 dana, gotovo deset meseci zbog čega je postao rekorder po dužini trajanja zaraze. 

Za to vreme Smit, sedamdesetdvogodišnjak iz Bristola, dobio je 42 pozitivna PCR testa i bio je u bolnici sedam puta, piše Gardijan.

“Svaki put mi je bilo veoma loše, bio sam gotovo na samrti“, rekao je Smit.

Ed Moran, konsultant za zarazne bolesti rekao je da nema puno ovakvih pacijenata, zapravo ne više od nekoliko po bolnici. 

“Pojedini pacijenti vrlo brzo razviju jake simptome bolesti i preminu, dok drugi prežive, ali dugo ostaju pozitivni na koronavirus“, objasnio je.

Druge bolesti utiču na nizak nivo antitela u organizmu

Mnogi pacijenti koji imaju produženu infekciju koronavirusom imaju mali nivo antitela u organizmu, razlog tome je ako su skorije lečeni od raka krvi, ili ako im organizam stvara vrlo nizak nivo antitela. 

Smit je 2019. godine primio hemioterapiju zbog leukemije, a posle uspešnog lečenja i dobrih analiza krvi, zarazio se koronavirusom u martu 2020. 

“U jednom trenutku sam bio vezan za krevet tri meseca. Zavisio sam u potpunosti od pomoći svoje supruge“, kaže Smit. 

Jedinu nadu pružilo mu je lečenje koktelom lekova Regeneron, kojima je svojevremeno lečen i Donald Tramp i ta opcija mu je omogućena preko programa lečenja bolesnika kojima nijedna druga terapija ne pomaže. 

Koktel lekova se sastoji od dva leka kasirivimab i imdebimab i sadrže dve vrste antitela koja se vezuju sa različitih strana na spajk protein koronavirusa i tako ga blokiraju.

Inače, taj koktel lekova još nije odobren za kliničku upotrebu u Velikoj Britaniji. Posle uzimanja terapije njegovo zdravlje se nije momentalno poboljšalo, ali mu se snaga vraćala iz nedelje u nedelju. 

Pet dana posle terapije dobio je negativan PCR test, što je, kako je naveo Smit, bio povod za slavlje i dugo odlaganu posetu familiji.

Komentari (0)

Magazin