Zdravlje

Značaj personalizovane terapije u lečenju onkoloških pacijenata: "Onkogenetika sve važnija"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/11/2022

-

15:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U lečenju onkoloških pacijenata sve se češće primenjuje personalizovana terapija. Dr Aleksandar Antović, specijalista interne medicine kaže da od mapiranja ljudskog genoma, onkogenetika postaje važna u lečenju onkoloških pacijenata.

"Pokazalo se da su tumori genetska bolest. Tumor ne nastaje zato što je ćelija odlučila da nekontrolisano raste već se u njoj desi neka mutacija, počne nekontrolisano da raste i imuni sistem je ne prepoznaje", navodi Antović.

Pojašnjava da postoji preventivna onkogenetika i terapijska onkogenetika. U preventivnoj se kod zdravog čoveka rade genetska ispitivanja i iz dobijenih rezultata se vidi koliki je rizik za nastanak određene bolesti. 

"Najbolji primer za to je glumica Anđelina Džoli koja je uradila genetsko ispitivanje i pokazalo se da je nosilac BRCA gena. Rizik za karcinom dojke kod nje je bio 80 odsto. Zbog toga je ona preventivno odstranila dojke da bi smanjila rizik za nastanak raka dojke", pojasnio je on.

Ističe da se sa druge strane postoji danas terapijska onkogenetika. 

"Ona se radi kada već postoji maligna bolest. Uzimamo isečak tumora, radimo biopsiju i zajedno sa krvlju pacijenata šaljemo u inostranstvo na testiranje. Kada dobijemo nalaz, dobijamo spisak mutacija koje taj tumor sadrži i za svaku mutaciju predlog ciljanog leka. Zato kažemo da je to personalizovana terapija jer upoznamo tumor koji se nalazi u pacijentu i ne dajemo hemioterapiju napamer. Dakle, dajemo ciljano, znamo kakav je tumor koji će lek napasti", pojasnio je on.

Dodaje da postoje i tumorske vakcine i da one ciljaju jednu mutaciju. 

"Kada ih napadnemo jednim lekom, tumorske ćelije mogu da mutiraju i da na te nove mutacije ne možemo lekom da delujemo. Onda možemo da napravimo tumorsku vakcinu. Šta tu radimo? Ispitamo ceo genom tumora, ispitamo sve mutacije i onda za svaku mutaciju pravimo mali protein (peptid) koji će se vezati za tu mutaciju. U narednom koraku mi zapravo učimo imuni sistem da napadne tu tumorsku ćeliju. Na taj način koristimo prirodni imunski sistem, jer se tumorska ćelija maskirala i nije imuni sistem mogao da je prepozna, da je uništi", istakao je on.

Komentari (0)

Magazin