Zdravlje

Pristupačnija verzija leka za prevenciju HIV-a biće pravljena u Južnoj Africi

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2023

-

13:59

Pristupačnija verzija leka za prevenciju HIV-a biće pravljena u Južnoj Africi
Pristupačnija verzija leka za prevenciju HIV-a biće pravljena u Južnoj Africi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pristupačnija verzija revolucionarnog leka za prevenciju HIV-a biće napravljena u Južnoj Africi po prvi put, što bi potencijalno omogućilo milionima ljudi u riziku od ove infekcije na afričkom kontinentu pristup injekciji koja se prima dva puta mesečno i koja može skoro u potpunosti da eliminiše njihove šanse da se zaraze virusom.

Indijska farmaceutska kompanija Cipla potvrdila je da će se generička verzija profilakse, kabotegravir injekciona suspenzija sa produženim oslobađanjem (CAB-LA), proizvoditi u njenim fabrikama u Benoniju, u blizini Johanesburga, ili Durbanu, prenosi Gardijan.

Kabotegravir blokira ulazak HIV-a u ćelije, a studije su pokazale da smanjuje na skoro nulu šanse osobe da se zarazi virusom putem seksa.

profimedia

 

Pošto ga je lakše uzimati redovno, pokazalo se da CAB-LA deluje bolje od dnevne pilule za prevenciju HIV-a, koja je dostupna besplatno u Južnoj Africi i nekoliko drugih afričkih zemalja, navodi britanski list.

Brendirana verzija CAB-LA se prodaje za oko 3.500 dolara za jednu injekciju u SAD, što je iznos koji ga čini nedostupnim za zemlje sa nižim prihodima.

Čak i po nižoj, "neprofitnoj" ceni po kojoj je proizvođač rekao da će prodavati lek u 90 siromašnijih zemalja, uključujući Južnu Afriku, verzija brenda je verovatno preskupa da bi je južnoafrička vlada kupila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin