Zdravlje

Britansko istraživanje: Mlađi imaju gotovo iste šanse za komplikacije od korone kao i stariji od 50 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

16/07/2021

-

09:37

Britansko istraživanje: Mlađi imaju gotovo iste šanse za komplikacije od korone kao i stariji od 50 godina
Britansko istraživanje: Mlađi imaju gotovo iste šanse za komplikacije od korone kao i stariji od 50 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mlade osobe koje su hospitalizovane zbog koronavirusa imaju gotovo jednake mogućnosti da im se stanje zakomplikuje kao i stariji od 50 godina, pokazuju istraživanja u Velikoj Britaniji.


Na osnovu istraživanja koje je sprovelo sedam univerziteta, 40 odsto osoba starosti od 19 do 49 godina imalo je problema sa bubrezima, plućima ili nekim drugim organima, tokom lečenja od koronavirusa.

Ovo istraživanje urađeno je 2020. godine, tokom prvog talasa korone u Velikoj Britaniji, i obuhvatalo je 73.197 ispitanika u 302 bolnice, prenosi BBC.

"Koronavirus nije običan grip. Čak i veoma mlade osobe hospitalizovane su uz značajne komplikacije. Nekima će biti potreban nadzor i lečenje i nakon što preleže virus", rekao je profesor Kalum Sempl, koji je bio na čelu istraživanja.

Oko polovina odraslih ispitanika imalo je bar jednu komplikaciju usled koronavirusa tokom boravka u bolnici. Najčešće su to bili ugroženi bubrezi, a sledili su problemi sa plućima i srcem.

Doktori još uvek nisu sigurni na koji način težak oblik koronavirusa može da ošteti neki organ, ali u nekim slučajevima je primećeno da je imuni sistem tela reagovao na zapaljenje izazvano kovidom, tako da nehotice povredi deo zdravog tkiva.

Preporuka za vas

Tiodorović: Delta soj najčešći među mladima, ima drugačije simptome i brzo se širi

Komentari (0)

Magazin