Život

Tužne vesti sa Fruške gore: Uginuo Đuka bizon, u stadu ostale četiri ženke

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2023

-

11:04

Tužne vesti sa Fruške gore: Uginuo Đuka bizon, u stadu ostale četiri ženke
Tužne vesti sa Fruške gore: Uginuo Đuka bizon, u stadu ostale četiri ženke - Copyright TANJUG/NP FRUSKA GORA/DJORDJE MLADENOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Bizon Đuka koji nastanjuje Frušku goru od marta 2022. godine, uginuo je prošle nedelje, nezvanično saznaje Euronews Srbija. Iz Nacionalnog parka Fruška gora za Euronews Srbija su samo rekli da će "dati zvanične informacije čim im Naučno-veterinarski institut Novi Sad dostavi zvanične podatke zašto se desilo uginuće". 

Euronews Srbija je ovim povodom kontaktirao i Fernanda Morana, veterinara iz Španije koji je bio uključen u projekat. On navodi da ga iz Nacionalnog parka nisu obavestili da je Đuka uginuo i naglašava da je stado posetio početkom juna ove godine i da su tada bizoni imali "dijareju".

TANJUG/NP FRUSKA GORA/DJORDJE MLADENOVIC

 

"Deo životinja je imao proces dijareje veoma tipičan za ovu vrstu kada dođe promena godišnjih doba. To stanje obično prestaje samo od sebe ali sam preporučio tretman za pogođene životinje i Nacionalni park je to uradio. Kasnije sam saznao da je krajem jula celo stado bilo izloženo priličnom stresu zbog jakih oluja. Nisam dobijao vesti o životinjama pa sam pomislio da je sve u redu", navodi Moran za Euronews Srbija.

Dodaje da će kontaktirati NP Fruška gora i pitati da li se nešto desilo i da li im je potrebna pomoć.

Podsetimo, bizon Đuka i četiri ženke bizona stigli su na Frušku goru krajem marta 2022. godine. S obzirom da je Đuka bio jedini mužjak, proces opstanka bizona na Fruškoj gori doveden je u pitanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin