Život

Zabrinjavajući podatak poslednjeg istraživanja: Populacija divljih vrsta drastično opala u proteklih 50 godina

Komentari

Autor: Fonet

03/03/2024

-

12:20

Zabrinjavajući podatak poslednjeg istraživanja: Populacija divljih vrsta drastično opala u proteklih 50 godina
Zabrinjavajući podatak poslednjeg istraživanja: Populacija divljih vrsta drastično opala u proteklih 50 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Svetskog dana divljih vrsta, svetska organizacija za zaštitu prirode WWF saopštila je danas da je populacija divljih vrsta opala za 69 odsto u poslednjih 50 godina i da je jedino rešenje samo sveobuhvatno delovanje u pravcu zaustavljanja uništavanja prirode i njenog očuvanja.

WWF, kako je saopšteno iz kancelarije te organizacije u Beogradu, na ovaj dan naglašava važnost očuvanja svih divljih vrsta na planeti - od biljaka, preko gljiva, riba, vodozemaca, gmizavaca pa sve do sisara.

"Svi oni jedna su karika u lancu prirodne ravnoteže, a nestankom samo jedne karike narušavamo ceo ekosistem na planeti. Upravo je zato zabrinjavajuć podatak poslednjeg WWF-ovog Izveštaja o stanju planete koji pokazuje da su populacije divljih vrsta u poslednjih 50 godina opale za 69 odsto. To je razdoblje kraće od životnog veka prosečnog čoveka", navodi WWF.

Najznačajniji uzroci nestanka divljih vrsta su širenje poljoprivrede i urbani razvoj, krčenje šuma, prekomerni ribolov, korišćenje neodrživih izvora energije i zagađenje mora, voda i kopna koji zatim dovode do nestanka staništa divljih vrsta i vode, ali i do klimatske krize.

"Svaki izazov sa kojim se susrećemo samo je jedan deo slagalice koja utiče na kompletan život na planeti. Ako smo poremetili klimu, trpeće život. Ako zloupotrebljavamo osnovne prirodne resurse trpeće život. Pričamo li o nastavku proizvodnje energije na uobičajen način, negativno utičemo na život. Samo sveobuhvatno delovanje u pravcu zaustavljanja uništavanja prirode i njenog očuvanja je jedino rešenje", poručuje Aleksandra Ugarković iz WWF Adrije.

Iz organizacije poručuju da pozdravljaju usvajanje Zakona o obnovi prirode EU, koji obavezuje države članice da obnove narušene ekosisteme i doprinesu postizanju ciljeva EU-a po pitanjima klime i biološke raznovrsnosti. Zakon predstavlja istorijsku priliku za vraćanje prirode u Evropu i omogućavanje sigurnije i zdravije budućnosti za građane, zbog čega se nadamo i da će je države članice formalno odobriti, navodi se u saopštenju.

Svetska organizacija za zaštitu životne sredine (WWF) je jedna od najvećih nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja.

Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom, putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

Komentari (0)

Magazin