Život

Nemačka bi uskoro mogla da ostane bez jazavičara: Da li su problemi s kičmom dovoljan razlog za zabranu uzgoja ove rase

Komentari

Autor: CNN

28/03/2024

-

21:09

Nemačka bi uskoro mogla da ostane bez jazavičara: Da li su problemi s kičmom dovoljan razlog za zabranu uzgoja ove rase
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Umiljati jazavičar, rasa pasa poreklom iz Nemačke, uskoro bi mogla potpuno nestati u toj zemlji, jer novi predlog zakona predviđa zabranu njihovog uzgoja.

Nacrt objavljen u februaru trenutno se nalazi pred zakonodavcima, a predlog je deo okvira Zakona o zaštiti životinja, čiji je cilj da ukine takozvani "mučni uzgoj" kućnih ljubimaca. 

U dokumentu se navodi da bi moglo da dođe do zabrane razmnožavanja rasa sklonih određenim zdravstvenim problemima, kao što su degeneracija kičmenog stuba, što je česta tegoba pasa sa kratkim nogama i dugačkim leđima.

Prema Nemačkom kinološkom savezu, zakon bi mogao da pogodi i druge rase kao što su nemački ovčar, šnaucer, pa čak i bigl.

"Deo kulturnog nasleđa Nemačke"

Jazavičari su mnogima omiljeni psi, čuveni po svojoj vernosti. Napoleon Bonaparta imao je nekoliko primeraka, kao i poslednji nemački car Kajzer Vilhelm II, koji je čak podigao spomenik svom ljubimcu po imenu Erdman.

Takođe, jazavičar po imenu Valdi je postao prva zvanična maskota Olimpijskih igara u Nemačkoj 1972. godine.

"Jazavičar je deo kulturnog nasleđa Nemačke", rekla je za CNN Marion Mihelet, predsednica jednog udruženja uzgajivača jazavičara i vlasnica ljubimca po imenu Peper. 

Unsplash

 

Ona je dodala da veruje da je novi predlog zakona "preuveličao" probleme i da je "usmeren protiv uzgoja pasa u celini".

Kinološki savez takođe je pokrenuo peticiju za "spas voljenih pasa" tvrdeći da bi reforma mogla da ostavi previše prostora za interpretaciju u pogledu toga šta se može smatrati genetičkim defektom. Ona je od srede prikupila više od 15.000 potpisa.

Međutim, nemački ministar poljoprivrede tvrdi da cilj ovog predloga nije zabrana pojedinih rasa.

"Ne želimo da zabranimo jazavičara. Cilj ove reforme je zabrana nehumanog uzgoja", navode iz Ministarstva za CNN.

"Želimo da kontinuirano štitimo životinje od bola, patnje i štete", dodaju oni, ističući da se o detaljima o funkcionisanju novog zakona još diskutuje.

Priča o jazavičaru Leu

Jazavičari, koji su u suštini lovački psi, inače su veoma pitomi, ali zaštitnički nastrojeni. Obožavaju vlasnika i uživaju u igri sa decom, a o kakvim čovekovim prijateljima je reč, svedoči priča o malom jazavičaru Leu iz Pančeva.

Devetog marta navršilo se tačno deset godina, otkako je jedan veliki bulmastif napao devojčicu devojčicu Nikolinu Vučetić, koja je tada imala nepunih 11 godina dok je vozila rolere. 

Pas je devojčicu ugrizao je za ruku, oborio na zemlju i počeo da je vuče po asfaltu. Njene pozive upomoć čuo je mali Leo, koji je dotrčao iz obližnjeg dvorišta i na sve načine pokušavao da velikom psu skrene pažnju na sebe i odbrani Nikolinu.

Agresivni pas konačno ju je pustio, ali se ustremio na jazavičara i zadao mu smrtonosne povrede kojima je podlegao u veterinarskoj stanici.

Pančevci su mu godinu dana kasnije odali počast podizanjem spomenika u Narodnoj bašti. Na postolju piše "Za sve male heroje velikog srca", a iznad je Leova skulptura koju je izvajala umetnica Svetlana Karović Deranić.

Komentari (0)

Magazin