Život

Ponižavajuće i neprirodno: Oslobođeni poslednji medvedi iz cirkusa u Hanoju posle izveštaja o zlostavljanju

Komentari

Autor: Euronews, Doloresz Katanich

20/08/2021

-

19:47

Ponižavajuće i neprirodno: Oslobođeni poslednji medvedi iz cirkusa u Hanoju posle izveštaja o zlostavljanju
Ponižavajuće i neprirodno: Oslobođeni poslednji medvedi iz cirkusa u Hanoju posle izveštaja o zlostavljanju - Copyright Euronews Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Poslednja četiri medveda iz cirkusa u Hanoju prebačeni su u Animal Azija, utočište za životinje u Vijetnamu. 

Animal Azija poseduje dva utočišta, jedan je u Tam Daou u Vijetnamu, gde se nalazi 189 medveda koji su se već oporavili. Novi članovi su stigli sredinom juna i postepeno se navikavaju na slobodu. 

Hajdi Kvin, direktorka centra za spasavanje medveda istakla je da su ovi medvedi tokom celog života naučeni da ne veruju ljudima, tako da je dolazak u utočište i briga za njih novo i to ih plaši.

"Iako su ovde na sigurnom i imaju dovoljno hrane, biće im potrebno vreme da nauče da nam veruju", objasnila je Kvin.  

Centralni cirkus u Vijetnamu bio je prinuđen da se odrekne poslednjih medveda koje je koristio za izvođenje cirkuskih tačaka, posle izveštaja Animal Azije u kojem je navedeno da su životinje pretrpele psihička i fizička zlostavljanja. 

Posle objavljivanja izveštaja Vijetnamsko ministarstvo kulture poslalo je direktivu kojom se nalaže zabrana korišćenja divljih životinja u cirkusnim predstavama. 

Prema izveštaju jedne nevladine organizacije iz 2017. godine, 16 ustanova iskorišćava divlje životinje, među kojima ima i ugroženih vrsta. Koriste ih za cirkuske trikove u zoološkim vrtovima i cirkusima širom Vijetnama. 

Životinje se drže u neadekvatnim uslovima, dok su neke nabavljene i putem ilegalne trgovine divljim životinjama. 

Komentari (0)

Magazin