TasteAtlas rangirao najbolje kuhinje sveta: Srbija zauzela impresivnu poziciju, koja jela se smatraju najukusnijim?
Komentari
13/12/2025
-15:26
Prestižni gastronomski vodič TasteAtlas objavio je listu 100 najboljih kuhinja sveta za ovu godinu, zasnovanu na čak 590.228 validnih ocena za 18.912 različitih jela iz celog sveta. Na vrhu se našla italijanska kuhinja, a u stopu je prate Grčka, Peru i Portugal. Međutim, najveće iznenađenje za region svakako je odličan plasman Srbije — naš kulinarski identitet rangiran je na visokom 12. mestu, ispred Indije, Amerike, Poljske i mnogih drugih svetskih gastronomskih velikana.
Najbolje kuhinje sveta prema TasteAtlas-u 2025:
1. Italijanska (4.64)
2. Grčka (4.60)
3. Peruanska (4.54)
4. Portugalska (4.53)
5. Španska (4.53)
6. Japanska (4.49)
7. Turska (4.49)
8. Kineska (4.48)
9. Francuska (4.48)
10. Indonežanska (4.48)
11. Meksička (4.46)
12. Srpska kuhinja (4.45) — NAJVIŠI PLASMAN Srbije ikada!
Srpska gastronomija našla se među najboljima zahvaljujući tradicionalnim specijalitetima koji su ostvarili izuzetno visoke ocene. Prema TasteAtlas-u, must try jela iz Srbije su:
- Komplet lepinja (4.7)
- Pazarske mantije (4.7)
- Leskovački domaći ajvar (4.7)
- Petrovački kulen (4.7)
- Ariljska malina (4.7)
Credit: Stuart Forster / Shutterstock Editorial / Profimedia
Pored jela, istaknuti su i srpski proizvođači koji se izdvajaju kvalitetom – od rakija i sireva, do čokolade i namaza.
TasteAtlas navodi i neke od domaćih restorana koji najvernije čuvaju srpsku kulinarsku tradiciju:
- Vinska Kuća Kovačević (Irig)
- Salaš 137 (Novi Sad)
- Mali Balkan (Šabac)
- Kafana Ljubis (Zlatibor)
- Kafana kod Mira (Bogutovac)
Dakle, nema sumnje da je Srbija ove godine zasijala na svetskoj mapi gastronomije. Visoko 12. mesto među 100 najboljih kuhinja sveta potvrđuje da domaći specijaliteti, autentični ukusi i bogata tradicija zaslužuju globalnu pažnju. U godini kada se kulinarski svet konstantno menja, srpska kuhinja pokazala je da kvalitet i tradicija i te kako opstaju.
Komentari (0)