Život

Ćerka princa Harija i Megan Markl je rođenjem ušla u istoriju, jednog dana mogla bi da bude predsednica SAD

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2021

-

22:11

Ćerka princa Harija i Megan Markl je rođenjem ušla u istoriju, jednog dana mogla bi da bude predsednica SAD
Ćerka princa Harija i Megan Markl je rođenjem ušla u istoriju, jednog dana mogla bi da bude predsednica SAD - Copyright Tanjug AP/Matt Dunham

veličina teksta

Aa Aa

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa Hari i Megan postali su roditelji devojčice kojoj su dali ime Lilibet Dajana Mauntbaten Vindzor. Ona je rođenjem stala na osmu poziciju u redu za britanski presto, a iako su šanse da će jednog dana zaista postati kraljica male, beba je odmah ušla u istoriju i to iz nekoliko razloga.

Prvo, Lilibet Dajana je prva kraljevska beba u istoriji rođena u SAD, ukoliko se ne računa rođenje Mod Vinzor, unuke princa Majkla od Kenta 2013. godine, koja je rođenjem stala na 42. mesto u redu za tron.

Takođe, kako britanski mediji pišu, ćerka princa Harija i Megan Markl će imati dvojno državljanstvo SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, te je tako postala i prva američka državljanka u redu za britanski tron.

Može da se kandiduje za američku predsednicu

Ono što je svima interesantno je činjenica da ova devojčica potencijalno ima šansu da jednog dana bude i britanska kraljica i američka predsednica. Iako su šanse da sedne na tron prilično samo teorijske, Lilibet bi mogla da se kandiduje za poziciju u Beloj kući.

Član 2, odeljka 1 američkog Ustava kaže da "niko osim državljana rođenih SAD, ili državljana SAD u trenutku usvajanja ovog Ustava, neće imati pravo na predsedničku kancelariju". Kandidat takođe mora da ima najmanje 35 godina i da je živeo u zemlji najmanje 14 godina.

EPA/ TOBY MELVILLE

 

"Deca princa Harija i Megan Markl rođena u SAD biće državljani i imaće pravo da se kandiduju za predsednika kada napune dovoljno godina", kaže Džon R. Vil, profesor političkih nauka na Univerzitetu Midl Tenesi za "USA tudej". Dodaje da bi, naravno, pozicija bila osvojena na izborima, a ne nasleđena.

Njihov stariji sin Arči je rođen u Velikoj Britaniji i po nekim ranijim pravilima, pre nekoliko decenija, on ne bi imao prava na visoku poziciju u SAD. Međutim, ta pravila su se tokom godina menjala, pa je državljanstvo priznato deci američkih dravljana rođenoj u inostranstvu. Da to pravilo nije usvojeno 1978. godine, za predsednika ne bi mogli da se kandiduju ni senator Ted Kruz, rođen u Kanadi, ni senator Džon Mekejn, rođen u Panami.

Ipak, deca Harija i Megan, kako dodaje Vil, ne mogu istovremeno da imaju poziciju u redu za tron i da budu kandidati na izborima.

Ukoliko bi Lilibet Dajana krenula u trku za predsednicu morala bi da se odrekne prava na britanski tron ili da zatraži posebnu dozvolu Kongresa za kandidaturu, zbog klauzule o stranim naknadama.

Klauzula o stranim naknadama je odredba člana 8. Ustava Sjedinjenih Država koja ograničava članove savezne vlade u primanju darova, naknada, kancelarija ili titula od strane države i monarhije bez pristanka Kongresa Sjedinjenih Država, prenosi Index.hr.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin