Život

Prvi Marvelov strip prodat za 2,4 miliona dolara, kupac - strastveni kolekcionar

Komentari

Autor: AP/Euronews Srbija

23/03/2022

-

23:44

Prvi Marvelov strip prodat za 2,4 miliona dolara, kupac - strastveni kolekcionar
AP/Elaine Thompson - Copyright AP/Elaine Thompson

veličina teksta

Aa Aa

Posebno izdanje kopije prvog Marvelovog stripa u istoriji na onlajn aukciji prodato je za više od 2,4 miliona dolara. Nije objavlejno ko je kupac, ali izdavači navode da je strastveni kolekcionar.

Prvo izdanje je inače odštampano 1939. godine, i zvalo se Marvel Komiks No. 1. Zapravo, ono prethodi svemu onome što fanovi Marvelovog univerzuma poznaju danas.

Glavni operativni direktor Komik Konekt-a Visent Zurzolo kaže da je ovaj očuvan strip posebno tražen, jer nosi i izdavačeve beleške pisane rukom. Na stranicama se može i videti koliko su plaćeni pisci i umetnici koji su ga stvarali. Na primer, Frenk Pol je zaradio 25 dolara za crtež koji se nalazi na koricama stripa koji sada vredi skoro 100.000 puta više.

"To je neverovatno važan pogled na svet iza kulisa stvaranja", kaže Zurzolo, a prenosi AP.

Strip je poseban i po tome što ima 68 stranica, dok je poznato da tipični strpovi kompanije Marvel imaju standardno 21 do 22 strane. Ovo izdanje je takođe prvi put predstavio neke likove, kao što su Namor the Submariner (Podmorničar) i prvu iteracija lika Human Torč (Ljudska Baklja), koja inače prethodi Džoniju Stormu iz popularne Fantastične četvorke.

Poznato je da vrednost ovakvih stripova nastavlja da raste kako popularnost likova raste. Marvel univerzum je kasnije u listu svojih superheroja uključio likove kao što su Spajdermen, Iks men, Osvetnici, Ajron men, Dardevil i Hulk.

"Prvi strip je svakako bio ključan. Možda Marvel ne bi dostigao toliku popularnost jer je vrlo verovatno ovo ime nakon prvog izdanja odjeknulo i skrenulo pažnju. Zahvaljujući tome nastali su svi ostali superheroji", rekao je Zurzolo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin