Život

Eksplozija sambe, boja i emocija na karnevalu u Riju: Vratio se najveći šou na planeti

Komentari

Autor: Euronews Srbija, France24

23/04/2022

-

12:03

Eksplozija sambe, boja i emocija na karnevalu u Riju: Vratio se najveći šou na planeti
Eksplozija sambe, boja i emocija na karnevalu u Riju: Vratio se najveći šou na planeti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle dvogodišnje pauze gradonačelnik Rio de Ženeira Eduardo Paes zvanično je otvorio karneval u tom gradu.

Šarene, vesele povorke na ulicama tog brazilskog grada tradicionalno se održavaju 40 dana uoči Uskrsa. Ipak, iako je najavljen za poslednju nedjelju u februaru, popularni karneval u Rio de Žaneiru odložen je ove godine za kraj aprila zbog pogoršane epidemijske situacije u jeku pandemije kovida 19 u Brazilu.

 

 

Inače, celonoćne parade najboljih gradskih škola sambe u petak i subotu uveče prve su od feburara 2020. godine, i označavaju prekretnicu za teško pogođen Brazil gde je pandemija koronavirusa odnela više od 660.000 živiota, piše portal France24.

 

 

Gradonačelnik Paes zvanično je proglasio otvorenu zabavu još u sredu, predavši ključ grada "kralju Momu", koji je poznat kao simbolični vladar ove svečanosti.

"Ponosno objavljujem da se najveći šou na Zemlji vratio", rekao je on publici u gradskoj kući dok su sve vreme pljuštale konfete.

Celokupna manifestaija je, piše portal France24, zapravo bio prava promena u odnosu na prošlu godinu, kada je slika bila potpuno drugačija. Tačnije Paes je tada simbolično uručio ključeve paru zdravstvenih radnika u laboratorijskim mantilima i hiruškim maskama nakon što je karneval otkazan zbog pandemije.

Išekivanje se pretvorilo u euforiju

Svaka škola sambe imaće 60 do 70 minuta da ispriča svoju priču kroz muziku i ples, koju će nakon toga ocenjivati sudije na osnovu devet kriterijuma. Aktuelni šampioni, Viraduro, izabrali su za svoju temu epski karneval u iz 1919. godine. Druge škole izabrale su teme sa društvenim porukama.

 

"Ne mogu da opišem šta osećam. Toliko je emocija, da iz ove duge godine koja je iza nas dočekamo ovako nešto", rekla je za AFP na nedavnoj probi jedna od plesačica Talita Bastista iz legendarne škole sambe Portela.

 

Komentari (0)

Magazin