Život

Čovek koga smatraju "prvim glasačem u nezavisnoj Indiji" preminuo u 105. godini, poslednji put glas dao pre tri dana

Komentari

Autor: BBC

05/11/2022

-

23:03

Čovek koga smatraju "prvim glasačem u nezavisnoj Indiji" preminuo u 105. godini, poslednji put glas dao pre tri dana
Čovek koga smatraju "prvim glasačem u nezavisnoj Indiji" preminuo u 105. godini, poslednji put glas dao pre tri dana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šajam Saran Negi, čovek za kojeg se smatra da je bio prva osoba koja je glasala kada je Indija održala svoje prve opšte izbore nakon sticanja nezavisnosti od britanske vladavine, preminuo je u 105. godini.

Kako prenosi BBC Negi je od tada glasao na svim izborima, a poslednji put je to učinio samo tri dana pre smrti u subotu, na izborima za skupštinu svoje države Himačal Pradeš.

Zvaničnici Izborne komisije postavili su crveni tepih za Negija kada je glasao poštom uoči izbora 12. novembra. Indijski mediji su izvestili da je to prvi put da nije izašao na biračko mesto, već je glasao poštom zbog lošeg zdravlja.

profimedia

 

Smatra se da je penzionisani učitelj prva osoba koja je glasala u nezavisnoj Indiji jer je njegova država otvorila biračke kabine pet meseci ranije 1951. za izbore 1952. kako bi izbegla veliki sneg.

Rezultat je bila ubedljiva pobeda Indijskog nacionalnog kongresa i Džavaharlal Nehru je postao prvi demokratski izabrani premijer Indije, nakon skoro 100 godina britanske kolonijalne vladavine između 1848. i 1947. godine.

Govoreći na današnjem predizbornom skupu, indijski premijer Narendra Modi odao je počast Negiju, a Vlada je saopštila da će on biti kremiran uz pune državne počasti u svom selu u Kalpi. 

Komentari (0)

Magazin