Život

Samo je došao i rekao "Sve se ruši, krećemo s mlekarom": Kupci mu uz burek tražili jogurt, a on danas pravi 25 proizvoda

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Jovanović

26/11/2022

-

18:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jedna današnja prodavnica u Bajinoj Bašti nekada je bila pekara, a kako su kupci uz burek uvek tražili i jogurt, vlasnik pekare odlučio je da ga sam napravi. Upravo od čašice jogurta počinje priča o uspehu mlekare Spasojević.

Od planinskih pašnjaka u okolini Tare do krajnjeg potrošača u gradu, put mleka je dug i mukotrpan. Njega već skoro 30 godina sigurno taba Radomir Spasojević, čovek koji je imao mnogo ideja i sve ih uspešno realizovao.

"Imam tu sreću da me u Srbiji prepoznaju po brendu Zapis Tare", kaže za Euronews Srbija Radomir Spasojević, osnivač mlekare Spasojević.

Za nekoga ko je odrastao u ovakvim predelima, nije neobično što se zavetovao da će negovati prirodu i obnoviti stočarstvo u ovim krajevima.

"To je moj najveći kapital u celoj firmi jer sam ja planinsko dete, ja volim planinu i poštujem planinu i dao sam kroz taj zapis Tare sebi zakletvu da ću braniti Taru", ističe Spasojević.

Rođen je u kući u selu Zarožje, podno planine Povlen, a njegovi roditelji imali su petoro dece i malo para.

"Sećam se - letnje vreme, post je, ljudi prolaze iz ovog sela i iz susednog idu na pričešće na Bobiju... da bi se išlo na pričešće, moraš da imaš nešto lepo da obučeš. Ja nisam išao na pričešće jer nisam imao šta da obučem. Kad sam išao iz škole, ciča je zima, nemaš kaputić, jaknu... ideš u nekom džemperku kao i brat stariji od mene dve godine... nemaš ni kapu ni kapuljaču. Ja plačem od hladnoće, on mi jadničak trlja uši jer je stariji, hoće da me zaštiti. Toga se sećam", priča Spasojević. 

Počeci u dnevnoj sobi

Ovakvo detinjstvo naučilo ga je upornosti i odvelo najpre u školu za kuvara i poslastičara, a potom u kuhinje mnogobrojnih restorana i hotela, dok 1995. nije odlučio da napravi mlekaru, koja danas broji 65 zaposlenih. Postrojenje u Crvici proteže se na dva hektara, a počeci su bili u dnevnoj sobi porodične kuće.

"On je samo došao jedan dan i rekao, od dnevnog boravka dolaze sutra majstori, ruše sve, rade se pločice i mi krećemo sa mlekarom", kaže Vesna Jevtić, direktorka mlekare i Radomirova ćerka.

Printskrin/Euronews Srbija

 

Ivana Rakić, direktorka prodaje i druga Radomirova ćerka, ističe da joj je to u tim godinama zvučalo suludo jer je u jednom momentu došla iz škole a sve je bilo razrušeno.

"Ja sam pitala gde ćemo da spavamo. To je momenat koji i dan danas pamtim ali sam tad bila mala i nisam ni mogla da zamislim da će za 15 godina sve izgledati ovako", dodaje ona.

U početku je pravio samo jogurt i to od 40 litara mleka, dok danas ova mlekara nudi 25 različitih proizvoda i prerađuje 20 tona mleka dnevno. Najtraženiji na tržištu su kiselo mleko, jogurt i pavlaka.

"Ljudi imaju poverenje zato što je to prirodno, nema ništa dodato i oduzeto to je prirodno čisto mleko. Moja deca i ja... to nam je kao 'Sveto pismo', da prerađujemo isključivo čisto planinsko mleko", prič Spasojević.

Saradnja sa lokalnim stočarima

Deveteset tri odsto mleka koje otkupljuju dolazi iz planinskih predela i to sa obronaka Zlatibora, Tare, Medvednika i Povlena. Imaju ukupno 300 proizvođača. Porodica Prokić sa Pašine ravni sa mlekarom Spasojević sarađuje već pet godina, i svakog dana ovoj mlekari isporuče 150 litara mleka.

"Njemu je bitan kvalitet, količinu da imamo, prema količini se određuje i cena, različito je do 1.500 litara za 15 dana, ako pređeš još dve tone još dva dinara. Stimuliše s time da proširiš stado", kaže Milutin Prokić.

Printskrin/Euronews Srbija

 

Zahvaljujući mlekari Spasojević razvilo se stočarstvo u ovim krajevima. Kako bi se proizvodnja povećala, Rade je svojim proizvođačima nedavno kupio devet junica. Milutin je dobio dve.

"On je te junice kupio, platio je on i mi ćemo u roku od godinu dana njemu te junice isplatiti. Jednostavno je on nas kreditirao na godinu dana, bez ikakve kamate, bez ičega", dodaje Prokić.

"Mi smo godinama imali najveću cenu mleka u Srbiji i time se ponosimo. stvarali smo firmu. Trebalo nam je puno, ali smo smatrali da su proizvođači mleka, naši kooperanti, deo ove firme. jer bez mleka ovo bi bila gomila nekog gvožđa koje ništa ne bi vredela", kaže Spasojević.

Od Bajine Bašte do najvećih gradova Srbije

Sve što zarade, ulažu u kvalitet i proizvodnju. Nagrade na mnogobrojnim sajmovima to i potvrđuju. I mada se uopšte ne reklamiraju, njihovi proizvodi stigli su do najvećih gradova u Srbiji.

"U početku je to bilo lokalno tržište, Bajina Bašta, pa onda kad smo podmirili to, onda Ljubovija, onda počeli da nas traže u Republici Srpskoj, pa u Zvorniku... taman uđemo u Zvornik traže nas u Bijeljini, a ono se onda posvađali Milošević i Karadžić pa udare rampu na Drini a mi nemamo gde, šta ćemo onda, idemo niz Drinu, Loznica i Beograd, i tako je to krenulo", dodaje Spasojević.

Radomir je već dve godine u penziji, a posao su preuzele njegove ćerke. Starija je postala direktorka mlekare, dok je mlađa direktorka prodaje. Od oca su naučile kako da rade, ali i i da budu skromne. U ovoj mlekari niko ne "skida kajmak" i svi rade samo za platu.

"Nas dve imamo samo veću odgovornost ali nemamo baš neke povlastice u odnosu na ostale zaposlene", kaže Ivana.

Printskrin/Euronews Srbija

 

"Sestra i ja smo najzahvalnije toj nekoj suštini u poslu kojoj je on nas naučio a to je taj neki pošten pristup, iskren prema svemu i onda ja mislim da to ne može nikad da propadne nego samo napreduje", navodi Vesna.

Iako je posao u sigurnim rukama, Radomir i dalje svako jutro ustaje u dva sata i svojim zaposlenima mesi doručak.

"Zaposlenih ima, oni svaki dan imaju topli obrok i imaju anketu ko šta voli, neko voli burek sa sirom, sa mesom, neko sendvič, neko pecivo. Specijalitet je burek sa mesom"; kaže Spasojević.

Da bi ostvario sve o čemu je sanjao, Rade nikada nije otišao na godišnji odmor, a svojim najvećim uspehom smatra što nikome ništa ne duguje.

Komentari (0)

Magazin